Prijava

Vaša prijava

Napadač Rijeke uoči današnjeg ogleda na Rujevici: “Gorica je poput tvrđave, a Sopić najbolje zna njene pukotine”

[]

RIJEKA  Rijeka i Gorica sastaju se danas (15 sati) prvi put ove sezone. U malom derbiju kola i utakmici s važnim ulogom. Riječ je o dva sastava s najboljom formom u posljednjih pet kola, Riječani su osvojili 13, Gorica 10 bodova. S pravom se može reći da su obje momčadi hitovi jeseni, pri čemu su Bijeli zabili deset golova više, ali Turopoljci uz Hajduk imaju ponajbolju obranu lige sa samo osam primljenih pogodaka.

Sudar dolazi u rano poslijepodne, nakon što je momčad Željka Sopića ostala bez punog ulova preko Učke, a ona Dinka Jeličića matirala Dinamo u preokretu i nadoknadi za povijesnu, premijernu pobjedu nad Modrima.

Utakmica je specifična i po tome što je goste donedavno vodio baš Sopić koji je s Crveno-crnima napravio malo sportsko čudo prošle sezone, nadoknadio 11 bodova minusa i osigurao ostanak u ligi. Nema sumnje da je s te strane priprema i poznavanje protivnika bonus za riječku momčad.

– Ovo je naš prvi sudar s Goricom i moram priznati da jako respektiram njihovu momčad. U dosadašnjem dijelu prvenstva primili su samo osam golova, to je jedna tvrđava koju je teško osvojiti, a dosad ju je gradio naš šef, tako ako netko zna njene pukotine i loše strane, to je upravo Sopić – kaže Niko Janković, strijelac gola na Drosini, šestog u HNL-u. – S druge strane, mi smo u jednom naletu i spremni smo. Nadam se da ćemo na krilima naših navijača nastaviti taj niz na Rujevici. Ima i jedna super stvar. Nikad naš trener niti predsjednik nisu rekli: Dečki, morate pobijediti, morate biti prvi. Igramo neopterećeno i bez pritiska. Nadam se odličnoj utakmici.

Slavlje i statistika

Niko je u Puli igrao ozlijeđen, ali skupio je snagu. S druge strane, proveo je jedan dio karijere i na posudbi baš u Gorici za koju je odigrao desetak utakmica. Tada je bio igrač Dinama i tamošnje vodstvo kluba ga itekako cijeni.

– Bio sam malo ozlijeđen, igrao sam u Puli pod injekcijom i tabletama, stiskao sam zube, i naravno, sve za ekipu. Mi smo jedna mlada momčad koja ludo voli nogomet i koja voli pobjeđivati. Sad sam zdrav, spreman i jedva čekam utakmicu. Slavlje ako zabijem? Naravno da ću slaviti, to je normalno. Nema ljepšeg osjećaja. Slavio sam dosad protiv svih, pa i protiv Hajduka kad sam zabio iz jedanaesterca, iako sam rodom iz Dalmacije. Volim pobijediti i oca na »male branke«.

Janković igra ponajbolji nogomet karijere. Najbolji je ukupno ocijenjeni igrač Bijelih (7,51 Sofascore ocjena), prvi klupski strijelac sa šest golova, pri čemu je tri zabio u isto toliko posljednjih utakmica (Istra 1961, Hajduk, Rudeš). Ima i jednu astenciju, a realizirao je i oba jedanaesterca. Zanimljivo, s prosjekom od tri udarca najbolji je i u rubrici prijetnji vratarima, a kreirao je i najviše, četiri velike prigode. Uz to, nakon Fruka, ima u prosjeku jedno i pol ključno dodavanje po utakmici. Statistički najbolji je igrač Rijeke ove sezone…

– Imao sam odličnih utakmica i u Zrinjskom. Trener mi je dao sada tu slobodu kod udarca, mislim da sam dobro igrao i prošlu polusezonu, a sad sam to nadogradio golovima i asistencijama. Zadovoljan sam i sretan kako igram ja i cijela momčad.

Barbini savjeti

Gledajući brojke, Janković je odigrao 37 utakmica za Zrinjski i isto toliko za Rijeku. Za mostarski klub zabio je šest, za riječki 11 pogodaka i imao po pet asistencija za obje momčadi.

– Nisam znao za taj podatak, a najviše mi je drago kad momčad pobjeđuje. Ove sezone statistika mi je stvarno odlična, nadam se samo da ću tako nastaviti.

Dolaskom Sopića sustav igre malo je modificiran u nekim utakmicama s Lindonom Selahijem kao samo jednim klasičnim zadnjim veznim igračem. Niko u toj situaciji mora obavljati još više obrambenih zadaća.

– Mi u utakmici malo znamo i mijenjati taj sustav, igrati s dva zadnja vezna. Meni je, iskreno, svejedno. Najvažnije je da momčadi ide dobro. Odgovara mi sve.

»Janko Janković« bila je znana navijačka krilatica u vrijeme dok je na Kantridi igrao njegov barba. I Niko sada doživljava ovacije nakon svojih poteza.

– Nema ništa ljepše nego kad to čujem s tribina. Naravno da se čujem sa svojim Jankom, na vezi smo, pričamo i nekad mi i da neki savjet – zaključuje Janković.

Standings provided by Sofascore

 

Objava Napadač Rijeke uoči današnjeg ogleda na Rujevici: “Gorica je poput tvrđave, a Sopić najbolje zna njene pukotine” pojavila se prvi puta na Novi list.