Prijava

Vaša prijava

Analiziramo tko će biti u trećoj Plenkovićevoj Vladi. Polovina su poznata lica, neki su sami odlučili otići

[]

Sastanak nije bio najugodniji, ali je bio pristojan i formalan – nakon što je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predsjedniku Republike pružio dokaz da ima 78 potpisa novoizabranih zastupnika Sabora, on mu je i formalno jučer ujutro na Pantovčaku dao mandat za sastavljanje nove vlade. Plenković je dobio više nego potrebnih 76 glasova – ukupno 78, jer su uz 61 HDZ-ovog zastupnika i 12 DP-ovih zastupnika potpis stavila i četiri zastupnika manjina, Robert Jankovics, Veljko Kajtazi, Armin Hodžić i Vladimir Bilek.

Višetjedna drama

Rasplet je to višetjedne političke drame u kojoj je predsjednik Milanović faktički bio protukandidat Plenkoviću na posredan način, s obzirom na to da mu Ustavni sud nije dozvolio da se izravno uključi u kampanju. No, HDZ je bio relativni pobjednik izbora i okrenuo se partnerstvu s Domovinskim pokretom. Rasplet je to i njihove dosadašnje znamenite tvrde kohabitacije – sad se ona nastavlja u trećem uzastopnom Plenkovićevom mandatu na čelu vlade, barem dok Milanović »stoluje« na Pantovčaku, a to je najmanje do kraja ove godine kad slijede redovni izbori.

Susret na Pantovčaku najprije je bio zamišljen bez prisustva novinara s obzirom na zategnute odnose predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića, ali je, nakon određenog pritiska novinara, odlučeno da se ipak sastanu uživo na Pantovčaku, kako je dosad i bila praksa u prethodnim mandatima pri sastavljanju vlade. No, ovoga puta na Pantovčaku nije bilo izjava. Predsjednik Milanović oglasio se priopćenjem u kojem potvrđuje da je dao mandat za sastavljanje vlade Plenkoviću, a premijer je sve komentirao kasnije, iz Dalmacije gdje je popodne bio na stranačkim skupovima.

U priopćenju s Pantovčaka, odmah po sastavljanju Vlade, a najkasnije u roku od 30 dana od prihvaćanja mandata, mandatar Andrej Plenković dužan je program Vlade i Vladu predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasanje o povjerenju.

Uz predsjednika Milanovića pri predaji potpisa i uručenju Odluke o povjeravanju mandata bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, a uz predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a bio je predstojnik njegovog Ureda Zvonimir Frka-Petešić.

Pozdrav i rukovanje

Plenković je potvrdio da su se na početku susreta, koji je trajao oko 15 minuta, rukovali i pozdravili – što je za Hrvatsku u ovakvim okolnostima vijest.

– Nema više Capaka kao 2020. da se ne možemo rukovati, rekao je Plenković kasnije. »Susret je bio formalan, to je sve što mogu reći. Mi poštujemo Ustav, pa smo morali i ovo obaviti«, rekao je, referirajući se na činjenicu da je Ustavni sud u kampanji utvrdio da Milanović krši Ustav.

Govoreći o svojoj novoj vladi, rekao je kako Hrvatskoj treba ozbiljna vlada iskusnih ljudi.

– Hrvatskoj treba ozbiljna vlada koja će građane zaštititi u krizama i koja će omogućiti daljnji rast Hrvatske. Kad smo 2016. prvi put preuzeli upravljanje, Hrvatska je po razvijenosti bila na 62 posto prosjeka EU-a, danas je na 76 posto. Usporedbe radi, Mađarska je članica EU-a 20 godina, pa je na 76 posto, a mi smo to dostigli u ovih osam godina. Sad je za naredne četiri godine cilj 80 ili 82 posto razvijenosti EU-a, i to će ujedno jamčiti bolji život za naše građane. Hrvatska nikad nije bila snažnija, zato je naš slogan za EU izbore »Hrvatska – snažna i važna«, i uskoro će doći u poziciju da će iseljavanje građana Hrvatske u zemlje EU-a jenjati, rekao je Plenković.

Govoreći o svojim partnerima iz DP-a, rekao je kako očekuje da se nadalje oko svega uspješno dogovaraju, ali sve u okvirima Vlade koja funkcionira kao jedan tim i nijedno ministarstvo nije izvan toga.

– Kao tim smo funkcionirali dosad, i tako će biti i nadalje, rekao je Plenković.

Premijer Plenković potvrdio je tko sigurno ostaje u njegovoj vladi – to su Marija Vučković, koja iz resora poljoprivrede prelazi u sektor zaštite okoliša, koji se pak izdvaja iz resora gospodarstva jer on ide u ruke Domovinskom pokretu, kao i resor poljoprivrede. Uz nju, sigurno ostaje i Damir Habijan, koji iz gospodarstva seli u pravosuđe, jer i jest pravnik po struci. Dosadašnji ministar pravosuđa Ivan Malenica na vlastiti zahtjev odlazi, rekao je kako se radi o obiteljskim razlozima. Njegova je obitelj u Šibeniku i ima troje male djece, pa bi to mogao biti njegov motiv, ali ostaje u Saboru kao zastupnik. I ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac odlazi samoinicijativno. Ona je na listi za Europski parlament i karijeru planira nastaviti u Bruxellesu, a u HDZ-u smatraju da će njen nasljednik biti Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

U vladi sigurno ostaje i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, bez obzira na to što je bila izložena brojnim kritikama zbog afera u njezinom resoru vezanim uz postpotresnu obnovu. Moguće da ostaje upravo zato.

– Nina sto posto ostaje, ona je sjajna, napravila je ogroman posao u obnovi, rekao je jučer Plenković.

Nagađanja i kalkulacije

Kao svoj stari pouzdani tim koji je s njim od prve vlade 2016. godine naveo je potpredsjednike Tomu Medveda i Olega Butkovića, pa i oni ostaju u resorima branitelja i prometa. Na pitanja novinara ostaju li i dalje u timu, ministar obrane Ivan Anušić i ministar socijale Marin Piletić odgovaraju da to još sa sigurnošću ne znaju jer je to odluka premijera, pa tako Piletić kaže da nije pupčanom vrpcom vezan uz izvršnu vlast, no velike su šanse da ostaju i oni. Anušić je, kako je poznato, blizak ljudima iz DP-a pa se smatra »tampon-zonom« prema njima, a i kvalitetno obavlja posao šefa MORH-a.

U resoru zdravstva već su se počela spominjati razna imena, primjerice neki od istaknutih liječnika iz zagrebačkih bolnica ili zavoda »Andrija Štampar«, no još nigdje nije potvrđeno da Vili Beroš odlazi, za razliku od Radovana Fuchsa koji ide dragovoljno prema mirovini, pa se u HDZ-u sada traži kadar za resor obrazovanja.

Iako DP na kraju nije dobio resor unutarnjih poslova, spominje se opcija da na čelu MUP-a ipak dođe do promjena, i to zato što se očekuje da će inoministar Gordan Grlić Radman posao nastaviti iz Sabora, a na njegovo bi mjesto mogao doći Davor Božinović. ili Zvonimir Frka Petešić, dosadašnji predstojnik Ureda predsjednika vlade Ostaje i Branko Bačić. Vidjet će se hoće li ostati u istom resoru, u kojem je većinu posla na obnovi već obavio, a tu su i Šime Erlić u EU fondovima i regionalnom razvoju te Marko Primorac u resoru financija, kao jednom od najvažnijih.

Poznato je da je Domovinski pokret dobio resor demografije, koji bi vodio drugi čovjek stranke Mario Radić, poljoprivredu bi preuzeo glavni tajnik stranke Josip Dabro, a još se čeka da se vidi tko je osoba koja će voditi megaministarstvo gospodarstva i energetike – za DP definitivno najvažnije. Ispregovarana su i dva potpredsjednička mjesta za njih, pri čemu jedno čeka predsjednika stranke Ivana Penavu kad mu istekne mandat na čelu Grada Vukovara, odnosno ako ne pobijedi na lokalnim izborima.

– Stanimo na loptu, pustimo još koji dan da razgovaram s ljudima, pa ćemo za par dana izaći sa svim imenima, s cijelim paketom, pred javnost. Cilj je imati kvalitetnu vladu s kompetentnim ljudima, zaključio je jučer Andrej Plenković.

Uranilo hlađenje na Pantovčaku

Na susretu Plenkovića i Milanovića na Pantovčaku prvih nekoliko trenutaka bilo je vidno neugodno, jer su obojica gledala na svoju stranu prema novinarima. A onda je Milanović, u toj nelagodi, rekao rečenicu o klimatizacijskom sustavu u dvorani, rekavši kako se kalendarski nikad ranije nije na Pantovčaku počelo uključivati hlađenje te se potom – sam sebi nasmijao. Nakon toga, ostatak susreta odrađen je bez prisustva javnosti.

Radin u rezervi za podršku Vladi

U četvrtak 16. svibnja održat će se konstituirajuća sjednica Sabora, koji se smatra konstituiranim trenutkom izbora predsjednika, a to će ponovno s HDZ-ovom većinom biti Gordan Jandroković.

Dotad će Plenković obaviti razgovore s postojećim i novim kandidatima za ministre za ukupno 18 resora, i vjerojatno prije četvrtka već izaći u javnost s imenima kompletnog novog tima.

Hoće li svih 12 zastupnika DP-a glasati za sve ministre – vjerojatno hoće, no ako to i ne bude slučaj, uskočit će manjinski zastupnici. Kako je poznato, SDSS ostaje izvan većine, kao i zastupnik talijanske zajednice Furio Radin, ali po potrebi i oni mogu uskočiti. Rekao je to Radin jučer medijima, objašnjavajući svoju poziciju.

– Da je trebalo biti više potpisa, bilo bi. Ima dva potpisa i ja bih se zaustavio na tome jer se počela miješati vlada i koalicija, o vladi tek treba početi razmišljati. Nitko ne govori o programu, a program je bitan, rekao je Radin.

Objava Analiziramo tko će biti u trećoj Plenkovićevoj Vladi. Polovina su poznata lica, neki su sami odlučili otići pojavila se prvi puta na Novi list.