Prijava

Vaša prijava

Hrvatske vode pozvale stočare da povuku stoku iz retencija

[]

Hrvatske vode – Vodnogospodarska ispostava Sisak pozvale su u četvrtak stočare da povuku stoku iz retencija Lonjsko polje, Odransko polje i Žutica, koje bi uskoro trebale biti ispunjene vodom.

Zbog najavljenih visokih vodostaja rijeka Save, Kupe i Odre, Hrvatske vode najavile su kako će biti izdan nalog za otvaranje ustave Prevlaka te će doći do punjenja retencija vodom.

Lonjsko polje je retencijsko područje koje brani od poplava Zagreb i središnji dio Hrvatske pa se za vrijeme visokih vodostaja otvaraju ustave i voda iz rijeka ispušta u Lonjsko polje i ostala retencijska područja.

Lonjsko polje je veliko područje prirodnih pašnjaka na kojima stoka tijekom većeg dijela godine boravi na slobodnoj ispaši. Konji, krave i svinje autohtonih domaćih pasmina, npr. turopoljske svinje i konji posavci, tople mjesece provode na otvorenom.

Sezonsko plavljenje je prirodan proces te je cijeli ekosustav naviknut i prilagođen na vodu tijekom nekoliko mjeseci. Na plavljenje polja naviknuli su se i stočari, ali svake se godine dogodi da netko od njih na vrijeme ne povuče krave ili konje iz polja.

Objava Hrvatske vode pozvale stočare da povuku stoku iz retencija pojavila se prvi puta na Novi list.