Prijava

Vaša prijava

Pokusi su baš fora!


Kako osmisliti  kreativnu i djeci zanimljivu dodatnu nastavu ? Evo jednog primjera dodatne nastave prirode i društva u 2.razredu. Učenici su dobili detaljne upute kako napraviti pokuse po svom izboru.                                                                  Emanuel Braim je svojim pokusom pokazao kako nastaje kiša . Sve što mu je bilo potrebno,našao je u svom domu(prozirna teglica,voda,pjena za brijanje i boja za kolače).

Dominika Kaurića zanimalo je kako se voda može kretati na zanimljive i mistične načine. Za svoj pokus upotrijebio je 2 čaše s vodom,jednu praznu  čašu,papirnate ručnike i boju za kolače radi boljeg vizualnog dojma. Nakon nekoliko minuta papirnati ručnik je postati mokar, a nekoliko minuta iza toga prazna čaša se počela puniti. Ova pojava poznatija je pod nazivom “kapilarni učinak”. Ovaj učinak može se vidjeti i kod samih biljaka, kada voda putuje iz korijena putem stabljike do samog ploda/cvijeta.

Ema Zaluški odlučila je za svoj pokus iskoristiti plastičnu vrećicu,dobro zašiljenu olovku,vodu i gumicu. Zanimalo ju je  hoće li ako zabode olovku kroz plastičnu vrećicu ispunjenu vodom,voda izlaziti van. Ako  i vas zanima,pokušajte sami.

Nikolina Zagorac napravila je pokus-Jaje u boci. Iako je jaje veće od otvora boce, prvo što pomislite je da neće moći ući u bocu u jednom komadu. Za ovaj pokus potrebna vam je čista i prazna staklena boca s nešto većim otvorom,tvrdo kuhano jaje,komad papira te šibice ili upaljač te obavezna prisutnost starije osobe. Jaje je završilo u boci! Znači,pokus je uspio.

Ako i vas zanimaju ovi pokusi ,možete ih napraviti kod kuće.

Izvor:Jasminka Podlejan