Prijava

Vaša prijava

Terenska nastava - Klagenfurt i Minimundus


U Godišnjem izvedbenom kurikulumu škole predviđena je terenska nastava u sklopu nastave njemačkog jezika. Svi učenici koji uče njemački jezik pozvani su sudjelovati u jednodnevnim putovanjima, kao što je Klagenfurt – Minimundus jer na taj način s jedne strane mogu primijeniti znanje njemačkog jezika u konkretnim situacijama u stvarnom svijetu i upoznati kulturna obilježja njemačkoga govornog područja, a s druge strane mogu se zabaviti i družiti s vršnjacima i svojim nastavnicima.

Planiranje putovanja počelo je već u prosincu 2023. kada su učenici i roditelji putem teamsa dobili ponudu agencije. Nakon toga je krenula prijava učenika za put, podjela uplatnica, potpisivanje i prikupljanje suglasnosti. Na putovanje je krenulo 120 učenika i 10 nastavnika. Učenici su dobili zadatke – pisana i usmena izvješća o dojmovima s puta – koja će se u dogovorenom roku i vrednovati.

Mnogi od njih su tijekom putovanja izrazili pozitivne dojmove o svemu što su doživjeli i izrazili želju da se iduće školske godine dogovorimo za novu destinaciju.

U nastavku pročitajte o zanimljivostima koje smo saznali o Klagenfurtu i Minimundusu.

Klagenfurt

Klagenfurt se nalazi na izrazito močvarnom mjestu. Prema legendi o nastanku Klagenfurta – mislilo se da zbog mjehurića plina koji su izlazili iz jedne od močvara, tamo živi strašni zmaj.

Legenda kaže da je zmaj maltretirao stanovništvo na ovom području. Vojvoda je napravio kulu i pozvao sve vitezove da s kule unište zmaja Lindwurma. Sam prizor zmaja kako kruži oko kula nalazi se i na grbu grada.

Minimundus

Minimundus – svijet u malom – obuhvaća sve svjetske znamenitosti na jednom mjestu u vidu modela (omjer je 1:25), koji su napravljeni od istih materijala kao i originali, a posjeduju identične, najsitnije detalje koje imaju i stvarne znamenitosti.

  • posjeduje 159 modela iz 40 zemalja, a nastao je 1958. godine
  • prostire se na 26.000 m2
  • modele izgrađuju 6 proizvođača Minimundusa u radionicama na licu mjesta
  • model Bazilike sv. Petra je najskuplji model. te je koštao 730.000 eura. Njegova izgradnja je trajala 6 godina
  • najviši model je toranj CN u Torontu, visok je 23 metara, a težak je 20 tona
  • prihod ide ustanovi za pomoć djeci "Rettet das Kind", koja je vlasnik parka.