Prijava

Vaša prijava

Žirovina se vraća u Turopoljski lug

[]

Plemenita općina turopoljska nastavlja svoju tradiciju održavanja Žirovine u Turopoljskom lugu, događanja koje nas povezuje s hrastovim šumama i običajem pregleda rodnosti žira. U današnje vrijeme Žirovina za cilj ima pokazati kakvo bogatstvo šuma nam se nalazi u blizini te potaknuti građane na boravak u njima, a već je ova subota (11. rujna) dobra prilika za to.

Plementaši su za ovogodišnje izdanje pripremili niz aktivnosti za zanimljiv dan kod lugarnice Čardak, a u svemu će im pomoći Skauti TUR-a te Avanturopolje. Skauti će tako podići pokazni logor u kojemu će se zainteresirani moći upoznati s našim turopoljskim izviđačima i njihovim aktivnostima dok je Avanturopolje zaduženo za aktivan odmor u prirodi. Tako ćete se moći upoznati s vožnjom na quadovima (motornim četverokotačima), isprobati airsoft i paintball, kao i gađanje mete lukom i strijelom ili pak sjekirom. Sve to bit će vam na raspolaganju od 14 sati.

Za one koji bi čuli kakvu pametnu riječ tu su i zanimljiva izlaganja. Načelnik Općine Orle Ervin Vujica upoznat će nas s projektom gradnje Selečkog mosta, predstavit ćemo novu knjigu “Povijest Plemenite općine turopoljske” autora Ivana Rožića, velikogorička šumarija održat će izlaganje na temu stanja turopoljskih šuma, a Ministarstvo poljoprivrede predstavlja natječaje Programa ruralnog razvoja RH – Potpora mladim poljoprivrednicima te Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. S nama će biti Nikola Pejak koji će u pričaonici zainteresiranima približiti legende turopoljskih šuma.

Za okrjepu za dušu zaduženi su Stari pajdaši i tamburaši dok ona za tijelo donosi samo domaće specijalitete – turopoljskog pajceka s ražnja, kotlovinu te lovački gulaš. Sve zajedno odlična pozivnica za provesti subotnje poslijepodne u hladovini turopoljskog hrasta. Ulaz i sav program je besplatan.

PROGRAM:

od 14:00 sati      –             Pokazni logor Skauta TUR-a i aktivnosti Avanturopolje

15:00 sati            –              Otvorenje Žirovine s izvješćem žirovinske komisije POT-a o rodnosti žira

17:00 sati            –              Pričaonica – Legende turopoljskog luga

IZLAGANJA U LUGARNICI:

15:30     Predstavljanje projekta gradnje Selečkog mosta (Općina Orle)

16:00     Predstavljanje knjige „Povijest POT-a“ (POT)

16:30     Stanje turopoljskih šuma (Šumarija V.Gorica)

17:00     Nove poticajne mjere za poljoprivrednike (Ministarstvo poljoprivrede)