Prijava

Vaša prijava

Lik i djelo Gorana Beusa Richembergha


beus
Čini se da svaka stranka ima svoj klonirani tip političara koji je istaknut poput jarbola na jedrilici. Retorika im je uvijek ista, agresivna na rubu incidenta. Stil odijevanja uvijek urbani, sa modernim ‘cvikama’, da bi djelovali uvijek jako ‘pametno i načitano’. 

Sada je najistaknutiji predstavnik tog tipa političke priče – Jovanović. Dok ne progovori djeluje uljuđeno, elegantno, pametno, ali kad otvori usta nastaje šok jer se ne možemo načuditi što ta usta sve mogu ‘samljeti’, a teško je normalnom ih moći razumjeti. Sestrinska stranka SDP-a, HNS, trudi se progurati svog predstavnika arogantne škole u imenu i prezimenu; Gorana Beusa Richembergha. Čovjek djeluje vrlo slično izgledom Jovanoviću, ali isto tako se oko njega diže prašina, kao i oko Jovanovića.

Optužbe i demantiranja

Napada ga turopoljski list ‘Glasnik Turopolja’ kako je navodno u srednjoj školi prijavio dvije kolegice za ustaštvo jer su se divili Nikoli Šubiću Zrinskom u istoimenoj operi. Sam Beus je to demantirao, ali nije jasno otkuda onda ovjerena izjava jedne od prijavljenih djevojka, kojom se potvrđuje istinitost. Iskreno i sam se divim liku i djelu Zrinskog i ako je to točno, dobro je što sam u to vrijeme živio tristo kilometara od takvog cinkarenja, baš kao što je svojevremeno Jovanović cinkao one koji su išli u crkvu za vrijeme Jugoslavije, navodno citirano po našim glasilima. Aleksandra Stošić ga otvoreno optužuje da je zbrisao u Beograd za vrijeme rata. Zajedno sa ‘Dnevno hr’ ga optužuje za kameleonsko mijenjanje nacionalne pripadnosti, a ‘Hrvatski list’ za suradnju sa sigurnosnim službama Jugoslavije, pod kodnim imenom Odisej. Tu špijunsku prošlost mu je spočitavao i hadezeov kadar u Velikoj Gorici, Ante Šimunović. Sve je to isto demantirao pravni zastupnik saborskog zastupnik Beusa Richembergha, te je dodao da njegov klijent se nikada nije izjašnjavao kao Srbin ili Židov, već kao Njemac. Meni nekako čudno djeluje Edhem- Marija roditeljska kombinacija i pozivanje na njemačko porijeklo, ali ostavimo to da se svatko osjeća kako želi.

Čini se ipak da se oko ovog političara diže poprilična prašina, baš kao da je politički klon Željka Jovanovića. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društava predstavlja ga kao apsolventa politologije, iako je to tragikomika jer to njegovo apsolviranje traje duže od mnogih njegovi životnih angažmana i zapravo navedeni političar ima tek diplomu srednje
škole sa kojom si je priskrbio poprilično napredan društveni angažman; — Turistički menadžer i publicist. Po obrazovanju je suradnik u kulturno-znanstvenim ustanovama. Bio je tajnik (1988.- 1989.), a potom predsjednik Uprave Hrvatskoga ferijalnog i hostelskog saveza (od 1990. do 2000.) i organizacijski tajnik Hrvatske glazbene mladeži (2001/2002). Od 2002. radi kao razvojni koordinator i inspektor za srednju i istočnu Europu Međunarodne federacije omladinskih hostela (IYHF), inače najveće članske turističke organizacije u svijetu. Također je i direktor Centra za mobilnost mladih u Velikoj Gorici. I sve to sa srednjom brodograđevnom školom i sa nezavršenim fakultetom. Član je Hrvatskog društva politologa i Matice hrvatske – Odjela za književnost.

Političke funkcije

Od političkih funkcija, vezano uz ime kulturnog radnika sa srednjom školom brodogradnje, koje mi nikako nije sjelo kao normalan epilog po svršetku školovanja, prema zanimanjima koje je obavljao; najznačajnije su bile; član Predsjedništva Republičke konferencije SSOH (1988. – 1989.) i Savezne konferencije SSOJ (1988. – 1990.) te član šestočlanog Odbora za raspuštanje SSOJ (1990.). Bio je član SKH (1985. – 1988.). Danas je član Hrvatske narodne stranke u kojoj obnaša dužnosti člana Središnjeg interesnog odbora (SIO) za međunarodne odnose, tajnika SIO za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, člana Predsjedništva HNS-a Zagrebačke županije te predsjednika HNS-a Velike Gorice.

Pokušajte sami to postići bez političke pozadine sa nesvršenim fakultetom, prije ćete završiti na burzi nego na svim ovim funkcijama. Njegova supruga, kad se pogleda profesionalni put, ima sličan radni put sa jednom ‘malom’ činjenicom diplome onog u čemu je on vječiti student politologije. Ima dvadesetogodišnje radno iskustvo u djelatnostima mobilnosti mladih (Centar za mobilnost mladih) omladinskog turizma, agencijskog poslovanja i međunarodne suradnje (Hrvatski ferijalni i hostelski savez), vođenja nevladinih organizacija. Očito da su njih dvoje eksperti za ‘omladinski turizam’. Čini se da je njemu neka ‘politička škola’ bila jača od diplomiranja politologije, jer prosječan građanin se ne bi mogao ugurati u ovako zanimljive poslove, bez osnovnog parametra-fakulteta.

Retorika Gorana Beusa Richembergha ‘jovanovićevskog tipa’ je; kako je HDZ  stvorio ‘spaljenu zemlju’, samo ne znamo što je tek ovo danas, ‘kukrikavci’ su onda stvorili izluđenu zemlju. Sebe je nazivao i ‘vidovitim Milanom’, aludirajući na privatne televizije i Milana koji proriče po televiziji, a u svezi finaciranja stranaka. Sukob sa bivšim gradonačelnikom Velike Gorice Barišićem je prikazao da ‘tamo gdje dođe HDZ trava ne raste’ .. Marijanu Petir je onako etiketirao u Jovanovićevom stilu da je homofob desetljeća i ostao nekažnjen. Jedna cinična rečenica o prebrzim vozačima na cesti mi je bila posebno draga; “nikakve kazne neće spriječiti ‘parajlije’ i obijesne da na cesti ne divljaju skupim automobilima. Njima nikakva kazna nije dovoljno visoka”, ne znam da li je tu mislio i na HNS-ovca Ćaćića.?! Goran Beus Richembergh nasmijao je cijeli Facebook svojim statusima o Zdravstvenom odgoju i letcima Crkve. Povezujući Todorića, kako prodaje kondome, porno filmove i sex časopise, pa dijeli crkvene letke u nedjelju, digao je prašinu na internetu i još jednom podsjetio kako se radi u politici RH.

Iz svih tih objeda i optužaba prema saborskom zastupniku Beusu i njegovom stigmatiziranju kolega, vrijeđanju političkih protivnika, jasno se isčitava rad zastupnika Gorana Beusa Richembergha više provokacijom i svađom nego radom djelotvornim za zajednicu. Dok Hrvatska pronalazi političare, koji pompoznim prozivanjem pojedinca ili svađom traže svoj put u Sabor, tamo će sjediti Jovanovići, Beusi i slični političari za sva vremena, a najmanje za nas, a država će biti tek poligon za rješavanje njihovih frustracija, kojima pokazuju svoju nesposobnost.

Igor Drenjančević / Hop.hr


100 godina DVD-a Lukavec