Prijava

Vaša prijava

HOK: Pristup EU sredstvima potrebno je prilagoditi obrtnicima


Nova usluga besplatnog individualnog savjetovanje obrtnika o korištenju EU fondova

Analiza dostupnih podataka u posljednje tri godine (2022.,2023.,2024.) prema izvoru fondovieu, pokazala je da hrvatski obrtnici gotovo isključivo koriste manje natječaje jednostavnije i brže obrade poput vaučer programa, iako i te takve u maloj mjeri.

Tijekom analiziranih godina, sudjelovanje obrtnika u natječajima za EU fondove značajno je poraslo, od 3,21% u 2022. godini do 13,39% u 2024. godini, no ovaj porast sudjelovanja rezultat je vrste poziva objavljenih u 2023. i 2024. godini. Naime, riječ je o manjim pozivima poput poziva „Vaučeri za digitalizaciju“, gdje iznos bespovratnih sredstava iznosi do 20.000,00 eura. Proces prijave za pozive bio je bitno jednostavniji, a potpore su dodjeljivane prema lokaciji ulaganja (s prednošću za nerazvijenija područja) te kriteriju tko zatraži manje financiranje. Obrtnici su se više odazivali na ovakve pozive jer su prilagođeni njihovim potrebama.

Naime, analiza rezultata poziva usmjerenih na inovacije (Pametnija Europa) i prelazak na zelenu tranziciju (Zelenija Europa) iz 2022. godine, ključne ciljeve politika Europske unije, pokazala je da su u šest objavljenih poziva od ukupno 996 odobrenih projekta u samo 32 projekata prijavitelji bili obrtnici, što znači da su obrtnici ostvarili financiranje bespovratnim sredstvima u samo 3,21% projekata. Ovi pozivi imaju specifične zahtjeve, usmjereni su na veće tvrtke s kompleksnijim projektima, složenijim prijavama i većim iznosima financiranja te stoga često nisu privlačni obrtnicima.

Uz vrste investicija koje se mogu financirati, veliki problem za aktivnije sudjelovanje obrtnika predstavlja minimalna visina ulaganja, propisani rezultati koje moraju postići za ostvarivanje bodova (npr. nova zapošljavanja, porast prihoda od prodaje), koji su za obrtnike često previsoki.

„Čest problem su i kompleksni i dugotrajni procesi ocjenjivanja i odobravanja projekata, kao i uopće nedostatak konkretnih poziva koji odgovaraju njihovim potrebama. Na nama je da prema nadležnim tijelima nastavimo komunicirati probleme i tražiti rješenja koja će olakšati pristup europskim sredstvima hrvatskim obrtnicima, što je bio jedan od naših zahtjeva prema resornom ministarstvu nakon formiranja nove Vlade. Također, istovremeno je naša zadaća da obrtnicima približimo sve raspoložive mogućnosti korištenja EU fondova u smjeru unapređenja njihovog poslovanja. Upravo zato smo osnovali Odjel za projekte u Hrvatskoj obrtničkoj komori, koji, između brojnih ostalih aktivnosti, našim članovima nudi besplatno individualno savjetovanje o tome kako mogu pristupiti takvim natječajima, a kojih je sedam u najavi do kraja 2024. godine“, naglašava predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Individualno savjetovanje uključuje trenutno objavljene natječaje i natječaje u najavi, inicijalnu provjeru prihvatljivosti obrtnika na pojedini natječaj, savjetovanje u vezi pripreme projekta te što očekivati u slučaju da projekt bude odobren. Za dogovaranje termina potrebno je ispuniti online obrazac, uz povratnu informaciju o terminu sastanka, koji se može održati fizički offline ili online.