Prijava

Vaša prijava

Inovacije u poslovanju

[]

Trebate li biti novi nikola Tesla ili Uber da biste imali inovacije u svom poslovanju?
Odgovor je kratak: ne. … a je li jasan?! Ako slučajno nije, predlažemo da pročitate tekst u nastavku i bit će jasnije!

Kao što i sama riječ inovoacija sugerira, radi se o nekoj novini, promjeni. To može biti nešto potpuno novo ili novost samo za određenu okolinu – na primjer neku poslovnu jedinicu ili organizaciju.

Nerijetko su asocijacije na inovacije neka velika stvorena rješenja – poput mobitela umjesto nekad fiksnog, žičanog telefona. Ili promjena u taxi uslugama, područje u kojem je Uber nepovratno izmijenio modele taxi poslovanja.

U poslovnom smislu, inovacija je (i) uvođenje novog procesa, usluge ili proizvoda koji će rezultirati pozitivnom promjenom u poslovanju.

Inovacija može biti, na primjer, uvođenje novih procesa u poslovanje, ali je inovacija i poboljšanje postojećih procesa. Utjecajem na poslovne procese može se povećati produktivnost u poslovanju. Povećanje produktivnosti omogućuje povećanje opsega poslovanja i/ili kvalitete postojećih usluga ili proizvoda.
Drugi tip primjera inovacije u poslovanju je razvoj potpuno novog proizvoda ili usluge. Razlog za takvu inovaciju je zadržavanje ili povećanje relevantnosti na tržištu, u svrhu pravovremenog odgovora na potražnju kupaca.
Kako je već i rečeno, inovacijom se smatra svako poboljšanje postojećeg stanja. U tom smislu, svaka promjena na postojećoj usluzi ili proizvodu, kojom se stvara dodana vrijednost potencijalno doprinosi diferencijaciji poslovanja u odnosu na konkurenciju.

Tko pokreće inovacije? Ideje mogu doći od svakog zaposlenika u firmi. Hoće li ideje biti saslušane i/ili sprovedene, ovisi o  rukovodstvu firme i otvorenosti spram afirmiranja vlastitih radnika. Ideje mogu biti potaknute i izvana – od strane dobavljača, kupaca, informacija o tržištu, ali i od strane edukacijskih ustanova ili znanstveno-istraživačkih organizacija.

…a kako se živjelo bez inovacija do sada? Najvjerojatnije se nije živjelo bez njih. Poboljšanja u poslovanju i konstantni razvoj poslovanja nisu samo preduvjeti za napredak poslovanja, već i za opstanak u poslovanju. Moguća razlika je u tome što se pojam inovacije u poslovanju nije (toliko) koristio prije. Ali inovacija je svakako bilo.

Moderno poslovanje dodatno potiče inovacije u poslovanju kroz različita sufinanciranja. Tako i Europska unija, odnosno hrvatsko Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ima već treću godinu otvoren natječaj “Inovacijski vaučeri za MSPove”, kojim potiče jačanje kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva za istraživanje, razvoj i inovacije kroz suradnju sa znanstveno-istraživačkim organizacijama, a u svrhu razvoja novih proizvoda, usluga ili procesa i s naglaskom na komercijalizaciju proizvoda i usluga.

Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2021., a više detalja o natječaju pronađite ovdje.

Razvojna agencija Grada Velika Gorica VE-GO-RA svojim djelovanjem želi dodatno afirmirati inovacije u poslovanju. Iz tog razloga organizira radionicu “Inovacije u poslovanju”, u četvrtak, 20. svibnja 2021.

Radionica počinje u 14 sati, održava se online, prijaviti se možete ovdje.

The post Inovacije u poslovanju appeared first on Vegora.