Prijava

Vaša prijava

Tko su bolji pregovarači – žene ili muškarci?

[]

Društveni stereotip je da su muškarci bolji pregovarači od žena.

Za muškarce se pretpostavlja da su kompetitivniji i manipulativniji od žena što se manifestira i na pregovaranje. Pretpostavka je da muškarci teže pregovorima koji rezultiraju pobjednikom i poraženim, dok žene nastoje naći “win-win” rješenje, u kojem su obje strane zadovoljene.

Rezultati istraživanja provedenih u svrhu izdavanja knjige Babcock, Laschever, “Women Don’t Ask: Negotiation and the Gender Divide” kažu sljedeće:

  • muškarci potiču pregovaranje 4 puta više od žena
  • metafore koje su muškarci odabrali za pojam pregovaranja su “dobivena utakmica”, “hrvanje”, dok su žene odabrale da je to “odlazak zubaru”
  • žene su sklone platiti za rabljeni auto više, samo da ne trebaju pregovarati
  • dvadeset posto žena nikada ne pregovara
  • žene u većini slučajeva ne pregovaraju iznose svojih prvih plaća

Ovih nekoliko podataka o razlikama između muškaraca i žena po pitanju pregovaranja nikako ne znači da žene ne mogu biti dobre pregovaračice i da žene ne uspijevaju kao pregovarači. Ali, moraju pregovarati!

Muškarci kad pregovaraju nastoje pričati dulje vrijeme i prekidati sugovornika. Izražavaju se direktnije. Žene se drukčije izražavaju u pregovorima, izabiru drukčije riječi poput “…ja mislim” i slično. Takav izbor riječi može uzrokovati da su žene percipirane kao slabije. Međutim, korištenje takvih riječi, koje su svakako manje nasrtljive i manje intenzivne, zapravo su dio pregovaračke taktike i neverbalnog izražavanja kojim utječu na tijek pregovora, na svoj način.

Žene se i češće bolje pripremaju za pregovore – razmatraju što žele ili ne žele postići pregovorima, promišljaju prihvatljive alternative, pripremaju strategije kako da budu što uvjerljivije u pregovorima. Prilaze pregovorima s pozitivnijim emocijama koje često usmjeravaju u postizanje solucija na zadovoljstvo svih uključenih strana.

U ovom tekstu izneseni su podatci na generalnoj razini. Svatko od nas može se potruditi naučiti pregovarati jer samo u jednom danu, svatko od nas ima neku priliku za pregovore – ne nužno poslovne, već životne.

Kako pregovarati uspješno, koje vještine trebamo usvojiti kako bismo postali dobri pregovarači, saznajte na on-line radionici agencije VE-GO-RA, u četvrtak 9. rujna 2021., u 12 sati.

Više informacija o samoj radionici i formu za prijavu za sudjelovanje potražite na linku ovdje.

Obzirom da radionicu organiziramo i financiramo u sklopu projekta “Poduzetnički info”, radionicu ne naplaćujemo.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Velike Gorice –VE-GO-RA-e.

The post Tko su bolji pregovarači – žene ili muškarci? appeared first on Vegora.