Prijava

Vaša prijava

Kada je vrijeme za prodati ili prepustiti firmu nekome drugom?

[]

U životu svakog poduzetnika dođe trenutak kada prepušta svoje poslovanje nasljednicima, kada prodaje biznis ili kada se jednostavno povlači. Nerijetko su prisutni i vanjski znakovi kada bi za vlasnika bilo zdravo da se makne iz vlastite firme. Moguće da je prvi dojam o ideji da se vlasnik odmakne od vlastite firme odbojan – jer stvarao jeto cijeli život, žrtvovao se bespoštedno, to je ono što ga čini radnim čovjekom…Moguće. Svejedno, to su neminovne stvari. Pitanje je više tehničko – kada i zašto izići iz vlastite firme?

Znati kada je pravi trenutak za izlazak iz vlastitog poslovanja je teško. Iz tog razloga, ovdje želimo ukazati na četiri znaka koji signaliziraju da je vrijeme za promjenu:

1. Regularno koristite više lijekova
Poslovni zahtjevi utječu na poduzetnikovo psihičko i fizičko stanje. Ponekad pozitivno, u praksi češće negativno. Najbrži način za kompenzacijom negativnost stanja je posezanje za medikamentima – privremenim ublažavanjem problema. Ukoliko privremeno posezanje za medikamentima postane svakodnevno – uzmimo to kao znak za stanku i promišljanje

🙂

2. Zahtjevi poslovanja su veći od poduzetnikovih mogućnosti
U dobrim scenarijima posao toliko naraste da prelazi granice obiteljskih, obrtničkih razmjera.
Zahtijeva novi prostor, više ljudi, upravljanje ljudima, drukčije obveze po pitanju zaštite na radu, sindikalna udruživanja, nove kreditne linije,… Jeste li uistinu spremni na sve to? Svojim radom podigli ste poslovanje na novu stepenicu. Ono sad zahtjeva vodstvo u više segmenata. Provjerite, jeste li sigurni da možete sve pokriti?

Je li nužno da su svi poduzetnici spremni i za ovaj korak ili je mudrije i odgovornije preispitati se – jesam li dorastao novom izazovu ili je vrijeme za prepustiti posao nekome drugome – povući se, isplatiti se za svoj doprinos i nastaviti drugim putem? Biti u poziciji da posao preraste svoje ustaljene gabarite veliki je uspjeh sam po sebi! Čestitajte si i budite ponosni! Ići dalje, u nove izazove ili na vrijeme prepustiti posao nekom drugom – to treba odlučiti. Ovakve odluke, donešene pravovremeno, mogu biti benefit i za poduzetnika i za poslovanje. Njihov izostanak mogući je početak kraja nekad perspektivnog poslovanja.

3. Stanje na tržištu ne ide poslovanju u prilog
Primijetite li da se situacija na tržištu mijenja i da je mogući dugoročni negativni utjecaj na poslovanje, reagirajte! U poslovanju se podrazumijeva osluškivanje tržišta, trendova i vremena u kojem živimo. U skladu s tim, optimizacije i prilagodbe su neminovne.
Ponekad su dovoljne male, sukcesivne promjene. Ali, ponekad se na tržištu dogodi tektonska promjena koja zahtjeva odlučnu reakciju. Primjer toga je Airbnb servis koji direktno utječe na poslovanje iznajmljivača, malih hotela ili Uber koji utječe na taxi službu. To su samo dva primjera, svjetska,ali s utjecajem i na lokalno poslovanje.

Što znači biti odlučan ovdje? Nema univerzalnog odgovora. Jedna od opcija je smišljanje izlaznog plana iz poslovanja. To nikako ne znači da poduzetnik nije dovoljno dobar, naprotiv, može značiti da zna na vrijeme prepoznati dugoročni razvoj događaja. Ponekad se ne može protiv struje – doslovno, Edison nije imao šanse protiv Tesle, ma kako uspješan poduzetnik bio

🙂

4. Zlatna ribica u ruci
Moguće je da se pojavi ponuda za otkup vašeg poslovanja koju ne bi trebalo odbiti. Razmislite o njoj! Imate li ideju za koju cijenu biste prodao svoju firmu? Zlatna ribica pripada bajkama, ali mogućnost upita za otkup vašeg poslovanja je realna situacija. Minimalno što možete je imati pojam na koju ponudu biste odmah pristali. Navedeni slučajevi ovdje su samo neki od pokazatelja na poslovnom putu.
Međutim, prodaja poslovanja, spajanja, nasljeđivanja – to su legitimne i zahtjevne poslovne situacije za koje je potrebno dobro se pripremiti.

Kako se pripremiti za njih, kada krenuti u tom smjeru, koja je cijena goodwilla, što kaže due diligence i odgovore na slična pitanja saznajte na radionici agencije VE-GO-RA, u četvrtak, 30. rujna 2021. u 10 sati.

Radionica je online.

Više informacija o samoj radionici i formu za prijavu za sudjelovanje potražite na linku ovdje.

Obzirom na radionicu organiziramo i financiramo u sklopu projekta “Poduzetnički info”, radionicu ne naplaćujemo.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Razvojne agencije Grada Velike Gorice –VE-GO-RA-e.

The post Kada je vrijeme za prodati ili prepustiti firmu nekome drugom? appeared first on Vegora.