Prijava

Vaša prijava

Lab Velike Gorice na trodnevnom programu za transformaciju lokalnih prehrambenih sustava – Cities2030

[]

Velikogorički partneri na istraživačkom projektu Cities2030 su prisustvovali trodnevnom programu koja je skupila osamdesetak sudionika europskih partnera s ciljem prijenosa znanja i iskustava 41 partnerske zemlje, a sve s istim ciljem transformacije prehrambenog sustava u svojim gradovima i regijama.

Namjena trodnevnog programa je poticanje osobne interakcije između članova konzorcija sa svrhom prijeko potrebne izgradnje profesionalnih radnih odnosa te širenje i jačanje mreža između CRFS-a i vanjskih partnera.

Prvi dan programa je obuhvatio Glavnu skupštinu gdje su sumirane sve dosadašnje aktivnosti, izvješća, izazovi te korake i upute za provođenje projekta u nadolazećim mjesecima.

Drugi dan programa, Lab festival i radionice održao se u starom zatvoru prenamijenjenom u inovacijski centar, zanimljivim primjerom revitalizacije postojećih građevina kroz novu namjenu. Cilj aktivnosti u ovom danu bilo je ukazati na važnost međusobne interakcije raznih poduzetnika, istraživača i edukativnog faktora u razvoju jedne zajednice. Partneri su prošli radionice vezane za analizu Labova, dobili su uvid u dostupne alate za korištenje kako bi razvijali svoje aktivnosti, predstavljen im je razvoj gradskog Vijeća hrane od strane osnivača vijeća u Haarlemu, prisustvovali su predstavljanju uloge blockchain-a za održivost lanaca opskrbe hranom te se održao i niz dodatnih aktivnosti u svrhu povezivanja i međusobne suradnje.

Neke od radionica na kojima je Velika Gorica LAB prisustvovao:

Public Blockchain for Food supply Chain Sustainability – Javni Blockchain za održivost lanca opskrbe hranom – Stephan Nilsson iz poduzeća UNISOT i Mark Frederics iz Local2Local smatraju da je javni blockchain ključan za održivost lanaca opskrbe hranom i podijelili su uvide o toj temi. Ovu tehnologiju vide kao način povećanja transparentnosti i sljedivosti, smanjenja otpada i promicanja održivosti kroz cijeli lanac opskrbe hranom. Public Blockchain pruža sigurni i decentralizirani dokument za praćenje hrane od polja do stola.

Blockchain je također način promicanja lokalnog prehrambenog sustava i smanjenja bacanja hrane omogućavanjem boljeg praćenja hrane i skraćivanjem vremena do potrošača. Nadalje, povezuje potrošače s poljoprivrednicima i drugim proizvođačima u tom području. Prošlo se kroz praktične primjere kako sustav funkcionira te mogućnosti koje pruža.

Radionica vezana za Milanski pakt o urbanoj prehrambenoj politici je vođena od strane predstavnice Generalnog sekretarijata Milanskog pakta, Ellen Poolman, koja je približila sve aktivnosti koje se provode i na koji način utječu na razvoj aktivnosti u gradovima potpisnicima. Potpisivanje Pakta je ujedno jedan od ciljeva projekta, ali s obzirom da neki gradovi nisu u mogućnosti pakt potpisati radi uvjeta broja stanovnika, diskusija se odvijala i po pitanju povezivanja s gradovima potpisnicima. U slučaju našeg Laba, pokrenuta je suradnja sa Zagrebom, odnosno njegovim predstavnicima zaduženim za Milanski pakt (Zagreb je potpisnik pakta od 2015. godine).

Malo više o Milanskom paktu:
Gradonačelnik Milana je 2014. godine odlučio pokrenuti međunarodni protokol usmjeren na rješavanje problema vezanih uz hranu na urbanoj razini, koji će prihvatiti što više svjetskih gradova. Milanski pakt o politici urbane hrane potpisan je 15. listopada 2015. u Milanu od strane više od 100 gradova, između kojih je i Zagreb. Predstavlja jednu od najvažnijih ostavština milanskog EXPO-a 2015.

Više od 50% svjetskog stanovništva trenutno živi u urbanim područjima, a predviđa se da će taj udio porasti na gotovo 70% do 2050. godine.

Milanski pakt o urbanoj prehrambenoj politici međunarodni je sporazum gradonačelnika. To je više od deklaracije, to je konkretan radni alat za gradove. Sastoji se od preambule i Okvira za djelovanje koji navodi 37 preporučenih radnji, grupiranih u 6 kategorija. Za svaku preporučenu akciju postoje specifični pokazatelji za praćenje napretka u provedbi Pakta. Nagrade Milanskog pakta nude konkretne primjere prehrambenih politika koje gradovi provode u svakoj od 6 kategorija Pakta.

RadionicaFood Council to Drive CRFS Transformation – Vijeće za hranu u svrhu poticanja transformacije CRFS-a – vrhunac u transformaciji CRFS-a odozdo prema gore jer pruža središnju ulogu građanima i zajednicama u političkim procesima. S obzirom na to da mnogi laboratoriji razmatraju osnivanje Vijeća za hranu u svojoj regiji, imali smo stručnjaka/osnivača koja nam je iz prve ruke predstavio iskustva vezana za pokretanje vijeća te glavne faktore potrebne za upravljanje. Vijeća olakšavaju aktivnosti upravljanja održivim sustavom prehrane među različitim dionicima u gradovima-regijama i često su povezana s formiranjem lokalne strategije i demokratskim procesima. Sastoji se od platforme građanskih inicijativa usmjerenih na transformaciju prema demokratskom pristupu prilikom donošenja odluka o lokalnom prehrambenom sustavu i stvaranje kratkog lanca opskrbe hranom. Bila je to dobra naučena lekcija i savjeti za osnivanje savjeta za hranu u regiji našeg grada. Glavna ideja je imati koristi od dionika raznih sektora koji su dio prehrambenog sustava i pomažu u njegovoj transformaciji.

Na Lab Festivalu partneri su prezentirali glavne ciljeve, aktivnosti i daljnje korake koje sprovode u svojim regijama. Jedna od važnijih aktivnosti je međusobna interakcija uz preglede plakata izrađenih od strane aktivnih Labova u projektu s obzirom da svaki Lab ima svoje prepreke i prilike, a uz to i razne ideje koje razvijaju kako bi uspostavili i transformirali prehrambene sustave u regiji.

Treći dan bio je posvećen gradu-regiji Haarlem. Laboratorij za politiku u Haarlemu živi je laboratorij pod vodstvom općine koja blisko surađuje s lokalnim prehrambenim inicijativama, poduzetnicima koji se bave hranom i građanima. Posjetili smo vrtni projekt, uključujući aktivnosti usmjerene na hranu; urbano traženje hrane i kuhanje. Između ostalog, vrlo su fokusirani na edukaciju učenika u boljim odabirima prehrane te su nam prezentirali na koji način provode aktivnosti edukacije i interaktivno prezentiraju učenicima kako koristiti zdravije namirnice.

Istražili smo Haarlem CRFS i imali priliku detaljnije vidjeti razvoj prema održivijem prehrambenom sustavu regije.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA s poduzećem Inventivna rješenja (Velika Gorica LAB) provodi projekt Cities2030 sufinanciran iz EU programa Obzor2020, zajedno sa više od 40 partnera iz 17 europskih zemalja. Cilj projekta je uspostava suvremenog i održivog gradskog sustava hrane, što uključuje sva područja vezana za tokove hrane – od proizvodnje, distribucije, prodaje do zbrinjavanja organskog otpada.

Pratite nas na službenim stranicama projekta

WEB MJESTO CITIES2030 FACEBOOK CITIES2030 LINKEDIN CITIES2030

The post Lab Velike Gorice na trodnevnom programu za transformaciju lokalnih prehrambenih sustava – Cities2030 appeared first on Vegora.