Prijava

Vaša prijava

Što je oznaka kvalitete prehrambenih proizvoda “Plavi ceker”?


Grad Zagreb već dugi niz godina provodi različite mjere s ciljem poticanja razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje i unaprjeđenja kvalitete tradicijskih proizvoda te potiče kreativnost, inovativnost i očuvanje baštine u ruralnom prostoru.

Također, Grad Zagreb pruža podršku i poticaje proizvođačima poljoprivrednih prehrambenih proizvoda iz cijele Republike Hrvatske, koji su velikim dijelom osigurali svoj opstanak zahvaljujući velikom zagrebačkom tržištu i sudjelovanjem na raznim manifestacijama koje su postale ključan tržišni kanal. Ove manifestacije omogućuju proizvođačima izravnu komunikaciju s potrošačima te pružaju priliku za daljnje širenje tržišta.

Ujedno, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju stvoreno je unutrašnje tržište na kojem se domaći proizvođači, osobito mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, suočavaju s globalnom konkurencijom naprednih europskih proizvođača. Kako bi ostali konkurentni, ovi proizvođači moraju osigurati visoku i ujednačenu kvalitetu svojih proizvoda te istovremeno postići prepoznatljivost na tržištu. Grad Zagreb prepoznaje važnost podrške ovim proizvođačima u izazovnom tržišnom okruženju.

 

Cilj projekta

Grad Zagreb preuzeo je aktivnu ulogu u okupljanju i organiziranju malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode visokokvalitetne proizvode iz cijele Republike Hrvatske. Cilj ove inicijative je pozicionirati ta gospodarstva kao važne i prepoznatljive proizvođače na tržištu grada Zagreba, usklađujući ih s propisanim standardima kvalitete i sljedivosti.

U tu svrhu, uvedena je oznaka “Plavi ceker,” koja je figurativni žig registriran kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske. Ova oznaka ima za svrhu označiti, isticati i promovirati poljoprivredne i prehrambene proizvode koji su iznad zakonski propisanog standarda te zadovoljavaju visoka očekivanja potrošača u pogledu kvalitete.

 

Uvjet za dodjelu oznake

Uvjet za dodjelu oznake „Plavi ceker“ je da su prehrambeni proizvodi proizvedeni na području Republike Hrvatske, od sirovina podrijetlom iz Republike Hrvatske te da udovoljavaju važećim propisima iz područja hrane, koji se odnose na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane te da udovoljavaju parametrima kvalitete propisanim Pravilnikom.

 

Kako do oznake? 

Grad Zagreb objavljuje Javni poziv za dodjelu oznake “Plavi ceker” putem svoje web stranice (www.zagreb.hr). Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrti i pravne osobe koje su registrirane za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost.

Svi proizvodi koji su predmet prijave prolaze senzorsku i fizikalno-kemijsku analizu koju provode stručnjaci sa Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Troškove tih analiza snosi Grad Zagreb. Nakon obrade prijava i na temelju rezultata provedenih analiza, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje predlaže proizvode za dodjelu oznake “Plavi ceker” gradonačelniku Grada Zagreba.

Konačni popis proizvoda kojima se dodjeljuje oznaka “Plavi ceker” donosi gradonačelnik i isti se objavljuje na web stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr).

Također je uspostavljena suradnja sa specijaliziranim prodavaonicama poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Dodatne informacije o „Plavom cekeru“ dostupne su na otvorenoj Facebook grupi „Plavi ceker“ koju uređuje Grad Zagreb.

The post Što je oznaka kvalitete prehrambenih proizvoda “Plavi ceker”? appeared first on Vegora.