Prijava

Vaša prijava

Digitalne tehnologije u održivom prehrambenom sustavu-fokus na konferenciji Cities2030 projekta

[]

U nastojanju da istraže transformacijsku snagu digitalnih tehnologija u poljoprivredi, partneri LAB-a Velika Gorica nedavno su se okupili na dvodnevnoj konferenciji “Digital Technologies in Sustainable Food Systems” u Makedoniji. Organizirana od strane partnera u projektu Cities2030 AgFuturaTechnologies, ova manifestacija okupila je raznolik spektar tvrtki te omogućila obilne tehničke sesije, pružajući sveobuhvatan pregled digitalizacijskih mogućnosti u poljoprivredi.

Prvi dan: Konferencija je započela izlaganjem organizatora te zanimljivom panel raspravom koja je rasvijetlila tehnologije i tranzicije za održivost u poljoprivredno-prehrambenom sektoru diljem Europske unije i balkanske regije. Damir Lučić, Inventivna rješenja d.o.o. – Velika Gorica LAB, proveo je sudionike kroz kompleksno raskrižje tehnologije i održivih praksi. Prvi dan završio je s prvim od pet tehničkih sesija događaja, gdje je Mario Petkovski predstavio temu podrške odlučivanju za upravljanje usjevima.

Drugi dan: Navigacija digitalnim tehnologijama u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, drugi dan započeo je prosvjetljujućom prezentacijom Marca Brinija, fokusirajući se na utjecaj digitalnih tehnologija u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i njihovu ulogu u poticanju održivih prehrambenih sustava. Tehničke sesije su slijedile primjer, sadržavajući online prezentacije ključnih igrača kao što su AGRIVI, ABZInnovation (ABZ Drone) i DonauSojaOrganisation. Rasprave su se fokusirale na ERP sustave, opremu vođenu podacima i mjere sljedivosti, prikazujući različite aspekte digitalne integracije u poljoprivredi.

Ključni naglasci i uvidi:

  1. Panel rasprave i okrugli stolovi: Konferencija je omogućila značajne interakcije kroz prezentacije, panel rasprave i okrugle stolove. Ti su angažmani pružili dragocjene uvide u putovanje digitalne transformacije u različitim sektorima, uključujući javnu upravu, obrazovanje i poljoprivredu jer su svi jednako važni kako bi poljoprivreda išla u korak sa svim mogućnostima.
  2. Različite perspektive digitalizacije: Prezentacije su pokrivale niz tema, ističući višestruke aspekte digitalizacije u poljoprivredi. Od upotrebe tehnologije u javnoj upravi do njezinog utjecaja na obrazovanje i, naravno, njezinu transformacijsku ulogu u poljoprivredi, sudionici su stekli cjelovito razumijevanje digitalnog krajolika.
  3. Inovativna rješenja i najbolje prakse: Tehničke sesije sadržavale su prezentacije vodećih tvrtki, prikazujući inovativna rješenja i najbolje prakse. Od platformi za upravljanje farmama kao što je AGRIVI do tehnologije dronova tvrtke ABZInnovation, konferencija je pružila platformu za razmjenu najsuvremenijih tehnologija koje doprinose održivim prehrambenim sustavima.

Zaključne napomene: Konferencija je zaključena pronicljivim prezentacijama GDiSkopje i GEOSENSE, naglašavajući ključnu ulogu geoprostornih tehnologija u poljoprivredi. Zajednički napori svih sektora istaknuli su važnost pružanja alata za rast i razvoj krajnjim korisnicima koji im omogućuju donošenje informiranih operativnih odluka i stjecanje detaljnih uvida u stanje svojih poljoprivrednih površina na jednostavniji i pristupačniji način.

Zaključak: Konferencija “Digitalna poljoprivreda u održivim prehrambenim sustavima” u Makedoniji poslužila je kao katalizator za suradnju, razmjenu znanja i istraživanje digitalnih rješenja za rješavanje izazova u poljoprivredi. Zajednička vizija smanjenja troškova, stjecanja uvida u stvarnom vremenu i povećanja poljoprivredne proizvodnje naglašava transformativni potencijal digitalnih tehnologija u oblikovanju budućnosti održivih prehrambenih sustava. Kako se ove inovacije nastavljaju razvijati, poljoprivredni krajolik je spreman za pozitivne promjene, obećavajući dobrobiti i za proizvođače i za potrošače.

Transformirajmo prehrambeni sustav ZAJEDNO

WEB MJESTO CITIES2030  FACEBOOK CITIES2030

Sadržaj predstavlja samo stavove autora i njegova je isključiva odgovornost. Izvršna agencija za istraživanje, niti Europska komisija ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za upotrebu informacija koje sadrže.

The post Digitalne tehnologije u održivom prehrambenom sustavu-fokus na konferenciji Cities2030 projekta appeared first on Vegora.