Prijava

Vaša prijava

[KONFERENCIJA]Uloga gradova u smanjenju i sprječavanju nastanka otpada od hrane

[]

Hrana se, kroz složen lanac opskrbe, često gubi i baca iz različitih razloga, počevši od primarne proizvodnje, preko prerade, distribucije, skladištenja pa sve do konačnih potrošača u kućanstvima, ugostiteljskim objektima i institucionalnim kuhinjama.

Prema procjenama FAO-a, jedna trećina svjetske proizvodnje hrane završi kao otpad, što iznosi oko 1,3 milijarde tona godišnje. Kako bismo promicali svijest o ovom problemu i potaknuli odgovornost svih sudionika u lancu opskrbe hranom, nužno je provesti niz aktivnosti usmjerenih na promjenu navika i ponašanja ljudi u manipulaciji hranom.

Prema hijerarhiji upravljanja otpadom od hrane, prioritet se daje sprječavanju nastanka otpada, što podrazumijeva efikasnu proizvodnju, preradu, skladištenje, prodaju i distribuciju hrane s minimalnim gubitcima. S obzirom na raznolikost uzroka gubitka hrane i nastanka otpada, svaka faza u lancu opskrbe zahtijeva specifične pristupe u identificiranju problema i pronalaženju rješenja za smanjenje prekomjernog bacanja hrane. Stoga je ključno stvoriti uvjete i promicati dobre prakse koje će osigurati sprječavanje nepotrebnog bacanja hrane u svakoj fazi lanca opskrbe.

Specifične mjere prevencije nastajanja otpada od hrane uključuju:

  • poticanje i daljnje unaprjeđenje sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj
  • poticanje smanjenja nastajanja otpada od hrane promicanje društvene odgovornosti u prehrambenom sektoru
  • podizanje svijesti i informiranje potrošača o prevenciji i smanjenju bacanje hrane praćenje količina bacanja hrane
  • ulaganje u istraživački rad i inovativna rješenja koja doprinose prevenciji i smanjenju bacanja hrane

Razvojna agencija Grada Velika Gorica – VE-GO-RA već tri godine aktivno radi na uspostavi sustava hrane u Gradu Velika Gorica kao dio Horizon2020 projekta Cities2030. Kao važan element tog sustava, prepoznali smo potrebu za sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane. Stoga smo s velikim zadovoljstvom prihvatili inicijativu Ministarstva poljoprivrede “Hrana nije otpad” te pozivamo na zajedničko djelovanje kroz Dobrovoljni sporazum, koji je već pozitivno prihvaćen od strane Grada.

U tom kontekstu, organiziramo konferenciju pod nazivom “Uloga gradova u smanjenju i sprječavanju nastanka otpada od hrane” koja će se održati 23.05.2024. godine.

U prvom dijelu konferencije, naglasak će biti na projektu “Hrana nije otpad” i inicijativi potpisivanja Dobrovoljnog sporazuma. Želimo organizirati potpisivanje sporazuma između Ministarstva i Grada Velika Gorica te čuti iskustva i planirane aktivnosti Grada Zagreba i Zagrebačke županije kao potpisnika sporazuma. Također, pozivamo i Udrugu gradova, kao potpisnika sporazuma, da podijeli svoje osvrte na ovu inicijativu.

Drugi dio konferencije bit će posvećen ulozi Jedinica lokalne i regionalne samouprave (JLRS) u uspostavi kvalitetnog sustava praćenja i ustrojavanja sustava hrane, s primjerima iz Europe te osvrtom na Milanski pakt o urbanoj prehrambenoj politici i njihovoj metodologiji.

Konferencija će se održati u prostorima VG Poduzetničkog inkubatora, Velika Gorica, Podložnica 6, s početkom u 10:00 sati.

Ukoliko ste zainteresirani za prisustvovanje obratite se na:

WEB MJESTO CITIES2030  FACEBOOK CITIES2030

The post [KONFERENCIJA]Uloga gradova u smanjenju i sprječavanju nastanka otpada od hrane appeared first on Vegora.