Prijava

Vaša prijava

Mjere pomoći za turizam


Dodatni paket mjera Vlada RH donijela je za turizam. Obzirom da na velikogoričkom području imamo već značajan broj iznajmljivača, odnosno pružatelja turističkih usluga, donosimo kratki pregled mjera pomoću uslijed krize COVID-19.

Čak 65 velikogoričkih iznajmljivača koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu od 26. ožujka ove godine plaćaju samo pola iznosa godišnjeg paušala turističke pristojbe u 2020. godini, a u potpunosti su oslobođeni paušala za pomoćne krevete. Navedena mjera će biti provedena preko sustava eVisitor stoga se nije potrebno nigdje javljati. 

Prema podacima naše Turističke zajednice tijekom mjeseca ožujka na području grada Velike Gorice ostvareno je 1.602 noćenja od strane 918 turista, a nakon potresa i novih mjera kretanja donesenih povodom suzbijanja korona virusa, bilježi se pojačan broj upita i prijava naših sugrađana i gostiju, u vikendice/kuće za odmor na našem području, kao i prijave privremenog boravka kod stanovnika grada/općine putem sustava eVisitor.

Paušaliste, kao i obveznike poreza na dobit,  upućujemo i da prate ostale mjere poreznog rasterećenja (trenutno samo mogućnost odgode plaćanja, ali i mogućnost sklapanja upravnih ugovora za dospjele porezne obveze).

Koje su to mjere, možete pratiti ovdje. 

 

Najava novih mjera

U travanjskom paketu mjera Vlade RH najavljeno je omogućavanje izmjena visine turističke pristojbe, rokova uplate turističke pristojbe turističkoj zajednici, prenamjene sredstava Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zajednice, što znači da će iste imati utjecaj ne samo na privatne iznajmljivače i OPG-ove, već i na poduzetnike u sustavu poreza na dobit.

Dodatne izmjene predviđene ovim paketom mjera odnose se na produženje roka važenja privremenih rješenja za ugostiteljske i objekte u domaćinstvu te na OPG-ovima, te odstupanja od standarda kada su u pitanju obveze ugostitelja, iznajmljivača, članova ili nositelja OPG-ova, a prolongiraju se i rokovi za rekategorizaciju objekata (hotela, kampova, marina i onih u privatnom smještaju), što su mjere koje također obuhvaćaju privatne i pravne osobe, te OPG-ove.

Vrlo značajnu izmjenu predstavlja i mjera predviđena za putničke agencije vezana uz raskide ugovora o putovanju u paket aranžmanu u uvjetima posebnih okolnosti zbog nerealiziranog putovanja, kroz moratorij na raskid ugovora i uvođenje vaučera umjesto povrata novca.

Stupanje novih mjera na snagu možemo očekivati u drugom tjednu travnja.

Obratite nam se za pitanja koja imate:

Telefoni:

01 5542 – 667

01 5542 – 668

E-mail: mjere@vegora.hr

Web: vegora.hr 

Na našim stranicama, ovdje, možete pogledati pregled svih aktualnih mjera za pomoć poduzetništvu.

Tu smo za vas!