Prijava

Vaša prijava

Novi sustav gospodarenja otpadom: Svaki korisnik će dobiti posude za razvrstavanje


Velika Gorica se priprema za potpuno uvođenje novog sustava gospodarenja otpadom koji će svim korisnicima, onima u gradu i prigradskim naseljima, omogućiti jednaku uslugu zbrinjavanja otpada. Već je 10 tisuća korisnika u gradu dobilo posude za razvrstavanje pet/met ambalaže i papira, što će se proširiti i na domaćinstva u naseljima, a novost je i prikupljanje biootpada. Koje su glavne promjene i što donosi novi sustav koji bi, nakon odluke na Gradskom vijeću, trebao krenuti s radom 1. travnja upitali smo predsjednika uprave VG Čistoće Ivana Raka.

Najavljena je korekcija cijena komunalnih usluga. Zašto je tome tako i što to znači za naše sugrađanke i sugrađane?

Gospodarenje otpadom aktualna je tema ne samo u Velikoj Gorici nego u cijeloj Hrvatskoj, razlog tome je prihvaćanje europske regulative o održivom gospodarenju otpadom, na nacionalnoj razini. Hrvatska je prihvatila ovu regulativu, te nam kroz Zakon o održivom gospodarenju otpadom i kroz Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom definirala određena postupanja u gospodarenju otpadom kojih smo se dužni pridržavati. Osim toga, riječ je o civilizacijskom iskoraku. Odvojeno sakupljanje i recikliranje otpada trebamo shvatiti kao dio kulture življenja.  Gorica iz dana u dan napreduje, svakog dana posjećuje nas sve više stranih gostiju, ako želimo napredovati i dalje, mi moramo prihvatiti svjetske standarde. Želim naglasiti da stupanjem na snagu Odluke o pružanju javne usluge i njenom primjenom koja bi trebala krenuti s 1. travnjem ove godine, većina naših sugrađana dobiva novu, poboljšanu uslugu od ove dosadašnje. Samo kao primjer, korisnici naših usluga koji žive u ruralnom dijelu do sada su imali četiri odvoza mjesečno, novom Odlukom broj odvoza otpada podigli smo za na čak jedanaest.

Što novi sustav gospodarenja otpadom donosi korisnicima vaših usluga?

Novi sustav gospodarenja otpada našim korisnicima omogućava jedinstvenu uslugu na području cijele Velike Gorice. Svaki od naših korisnika dobit će posude za razvrstavanje na kućnom pragu i to: pet/met ambalaže, papira, biorazgradivog otpada, naravno uz već postojeći spremnik za miješani komunalni otpad. Kao i do sada moći će reciklirati i staklo na našim zelenim otocima. Oko 10.000 korisnika u urbanom dijelu grada već posjeduje posude za razvrstavanje pet/met ambalaže i papira, dok ruralni dio grada do sada nije imao tu mogućnost. Novost je prikupljanje biootpada na kućnom pragu kojeg nam propisuje i sam Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Korisnici će umjesto smeđe posude moći odabrati alternativu u vidu kompostera, a time će moći direktno utjecati i na smanjenje cijene javne usluge.

Kada korisnici mogu očekivati nove spremnike?

Grad je potpisao ugovor s Fondom za nabavu 22.000 posuda za već spomenute frakcije otpada, one nam nažalost još uvijek nisu dostavljene. Ponovljeni postupak nabave je još uvijek u tijeku. Tako da je velika vjerojatnost da ćemo do dostave posuda imati alternativno rješenje, odnosno vreće za odvojeno prikupljanje otpada koje će biti podijeljene korisnicima. Nabava posuda Grad i Čistoću koštalo bi između 8 i 9 milijuna kuna, te bismo taj dio morali sukladno Zakonu i Uredbi ukalkulirati u cijenu, a to bi bilo suludo jer većinu troška možemo financirati putem Fonda za zaštitu okoliša. Upravo zbog toga pronašli smo ovo alternativno rješenje, dok nam Fond ne dostavi ugovorene posude.

Svjedoci smo da velik broj gradova u Hrvatskoj ima problem s otpadom, kakva je situacija u Velikoj Gorici?

Ponosan sam što mogu reći da je Velika Gorica čist i uredan grad, a otpad se redovito odvozi. Na teren se izlazi promptno po svakoj prijavi.  Jedan od razloga zašto je to tako su i značajna ulaganja u posljednje dvije godine, ulaganja u opremu, ali i u sami proces prikupljanja i zbrinjavanja otpada. Naše odlagalište u Mraclinu je jedno od najuređenijih u Hrvatskoj, te nas konstantno posjećuju predstavnici drugih komunalnih poduzeća i studenti s različitih sveučilišta jer smo primjer dobre prakse u RH. Naša reciklažna dvorišta također su jedna od najurednijih, a uskoro ćemo i u samoj Gorici dobiti novo, uređenije reciklažno dvorište. Znamo da uvijek treba težiti boljem, zato ćemo i dalje ulagati u sustav prikupljanja i zbrinjavanja otpada te ustrajati u pružanju što kvalitetnije usluge našim korisnicima.