Prijava

Vaša prijava

ŽIROVINA 2021. Zadnjih godina žira je sve manje

['manifestacija', 'povezivanje', 'šuma', 'žir', 'žirovina']

S namjerom ponovna povezivanja čovjeka sa šumom, Plemenita opčina Turopoljska (POT) organizirala je u Turopoljskom lugu manifestaciju „Žirovina 2021“.

Foto: Dražen Kopač

„Turopoljski lug nekada je bio generator razvoja ovoga kraja. U prošlosti je od iznimne važnosti bilo koliko se u njemu ‘nateplo’ žira za ishranu turopoljske svinje. O količini žira ovisila je cijena ispaše – žirovina. A nakon što je žirovinska komisija objavila koliko svinja može ući u šumu i kolika je cijena ispaše uslijedilo je žirovinsko spravišće. Tu tradiciju nastavljamo…“, ispričao je Juraj pl. Odrčić, župan POT-a. U sklopu manifestacije održano je predstavljanje knjige „Povijest Plemenite opčine Turopoljske“, najavljen je konačni početak gradnje novoga Selečkog mosta, koji povezuje Turopolje i Odransko polje, postavljena je izložba maketa „Drveno graditeljstvo u Turopolju“, a govorilo se i trenutnome stanju hrastovih šuma.

„Situacija je jako loša. Žira je zadnjih godina sve manje, hrast napada ‘uvezeni’ nametnik – hrastova mrežasta stjenica. Pojavila se prije sedam-osam godina i zasad nema prirodnog predatora koji bi je anulirao“, ispričao je Damir pl. Brebrić, šumarnik POT-a.

Foto: Dražen Kopač

Manifestaciju je podržala i Zagrebačka županija, u čije je ime u Turopoljskome lugu boravila predsjednica Skupštine Martina Glasnović.

„Plemenita opčina Turopoljska je više od udruge. Osim aktivnosti u povijesnom, tradicijskom i kulturnom očuvanju Turopolja, ona je i ovlaštena organizacija za uzgoj turopoljske svinje, izvorne hrvatske pasmine vezane uz područje Zagrebačke županije. Stoga Županija redovito prati njezin rad“, rekla je predsjednica Skupštine, podsjetivši da je Turopoljski lug, od 2003., zaštićen kao značajni krajobraz.

Objava ŽIROVINA 2021. Zadnjih godina žira je sve manje pojavila se prvi puta na V'Gradu.