Prijava

Vaša prijava

Zbog jučerašnjih problema produžen rok za samopopisivanje

[]

Državni zavod za statistiku (DZS) održao JE konferenciju za novinare u povodu završetka prve faze digitalnog popisivanja i početka druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Nakon jučerašnjih problema sa serverima, zbog kojih se mnogi i nisu uspjeli samopopisati, produžen je rok do danas u ponoć za samopopisivanje, a popisivači na teren ipak izlaze od sutra.

U Hrvatskoj tako sutra, 28. rujna, počinje terensko popisivanje stanovništva, na teren izlaze popisivači koji će popisivanje provoditi do 17. listopada, a uz majice i maske s obilježjima Popisa 2021., imat će akreditacije, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).

Iz DZS-a ističu kako popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne Covid potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Popisivači će uz akreditacije imati i prijenosna računala, stoga će ih građani moći lako prepoznati, dodaju iz DZS-a.

U fazi terenskog popisivanja svaki popisivač bit će zadužen za određene popisne krugove.

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Upozorite starije

Iz policije su još ranije upozorili na mogućnost prijevara i moguću pojavu lažnih popisivača. Prilikom dolaska DZS-ovog popisivača on će morati pokazati valjanu ispravu te će biti odjeven u prikladnu uniformu.

Poseban apel policija šalje na starije osobe kako ne bi postale žrtve prijevare i kako ne bi uručili novac osobama koje bi ga mogle tražiti zauzvrat za obavljanje popisa.

Kako biste lakše prepoznali ‘stvarnog’ popisivača, na stranicama Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljena je i fotografija majice, maske i dokumentacije svakog od popisivača.

Foto DZS

 

Objava Zbog jučerašnjih problema produžen rok za samopopisivanje pojavila se prvi puta na V'Gradu.