Prijava

Vaša prijava

Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji, evo kakav program vas očekuje

['noć muzeja', 'zagrebačka županija']

Osamnaesta po redu Noć muzeja, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, bit će održana u petak, 27. siječnja 2023. godine. Ovogodišnja tema „Muzeji su važni“, nastoji osvijestiti javnost da muzeji imaju važnu ulogu u brojnim promjenama kroz koje čovječanstvo trenutno prolazi – od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, katastrofalnih potresa do posljedica rata na Europskom kontinentu – muzeji imaju odgovornost očuvati materijalnu i nematerijalnu baštinu za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca.

U nastavku donosimo dio programa na području Zagrebačke županije:

Uz slobodan razgled stalnog postava, Muzej Turopolja svojim posjetiteljima nudi i koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića, likovne radionice logopedskog kabineta „Jezičak“ i predstavu Ane Katulić i Anite Pukanić „Lektira na oko“. Puštat će se projekcije etno filmova i glazbenih spotova, a predviđen je i koncert Ansambla JANE. U prostorima Galerije Galženica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica bit će svečano otvorena izložba “Mladen Mikulin: kipar skulpture otvorenog prostora” te će biti predstavljena i monografija autora izložbe. Potom će se, pod stručnim vodstvom umjetnice Tare Stanić, posjetitelji moći uključiti u izradu skupnog umjetničkog djela nadahnutog radom iz fundusa Galerije Galženica. Spomen parkom 153. brigade HV-a moći će se prošetati samostalno ili uz pratnju branitelja koji će tumačiti vanjski postav ratnih izložaka, kao i dokumente, ratne karte i fotografije u Spomen domu u kojem će se svaki puni sat prikazivati dokumentarni film „Ratni put 153. brigade“.

Dugoselsko Pučko otvoreno učilište pripremilo je izložbu dijela slikarskih i kiparskih radova iz zbirke nastale na Likovnim kolonijama umjetnika Zagrebačke županije u razdoblju 2000-2022. godine u predvorju Dvorane Preporod, dok je Dvorana Preporod rezervirana za nastup ženskog limenog puhačkog kvinteta Tubismo Brass Quintet. U Maloj galeriji bit će održana izložba slika autorice Mirjane Perković, a svi zainteresirani moći će obići objekt budućeg Kulturnog centra za posjetitelje i muzeja na adresi Josipa Zorića 5 gdje će im biti prezentiran i sadržaj koji će se nuditi u ovom prostoru.

U jedinstvenom prostoru Vršilnice u Zaprešiću otvara se izložba „Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice“ iz kolekcije Marinka Sudca čiji su organizatori Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac. Izložba sadrži presjek brojnih uradaka umjetnica svjetskog glasa, čija su djela nastala u različitim stvaralačkim razdobljima – od prve ruske avangarde, futurizma i dadaizma do današnjih dana, a ostatak programa možete pogledati ovdje.

Objava Noć muzeja u Zagrebačkoj županiji, evo kakav program vas očekuje pojavila se prvi puta na V'Gradu.