Prijava

Vaša prijava

VEGORA radionicom o samozapošljavanju privukla mnoge poduzetne Velikogoričane!

['predavanje', 'radionica', 'samozapošljavanje', 've-go-ra', 'vegora']

U prostoru vijećnice Pučkog otvorenog učilišta jutros se održalo predavanje u organizaciji Razvojne agencije Grada Velike Gorice. Svi polaznici koji se planiraju baciti u poduzetnički pothvat i pokrenuti vlastiti obrt ili tvrtku, mogli su čuti nešto više o poticajima HZZ-a, kao i o svim obavezama koje moraju ostvariti nakon odobrenja zahtjeva i zaprimanja poticaja.

Naši sugrađani saznali su koje su prednosti samozapošljavanja te koji su osnovni uvjeti navedenih potpora, što je sve od dokumentacije potrebno prikupiti te kako napisati poslovni plan koji će im donijeti maksimalan broj bodova.

Inače, potpora za samozapošljavanje dodjeljuje se nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima – obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova.

-Potpora se može dodijeliti i za više nezaposlenih osoba ako će one zajednički osnovati i započeti s poslovanjem novog poslovnog subjekta, odnosno nastaviti s poslovanjem postojećeg poslovnog subjekta kojeg su preuzeli, pojasnila je putem predavanja Josipa Matić koja je, uz ravnateljicu Mateju Kalisar, održala predavanje.

Iznos potpore za samozapošljavanje određuje se prema budućnoj djelatnosti poslovnog subjekta, prema NKD 2007 a razvrstano je u sljedeće skupine:

1.Skupina – do 15.000,00 EUR

2.Skupina- do 10.000,00 EUR

3.Skupina – 7.000,00 EUR

Fiksni iznos potpore dodjeljuje se u visini od 5.000,00 EUR  bez potrebe pravdanja navedenih iznosa u troškovniku koji je sastavni dio poslovnog plana.

Varijabilni iznosi potpore razlikuju se ovisno o registriranoj djelatnosti za koju se dodjeljuje potpora, a prihvatljivi troškovi mogu se razvrstati u 4 kategorije: ­

  • kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti te koja traje, odnosno se koristi u  vremenu dužem od jedne godine (npr. strojevi, tehnika, alati, informatička oprema i dr.)
  • kupnja ili zakup licenciranih IT programa ­
  • kupnja novih prijevoznih sredstava (neophodnih za obavljanje djelatnosti)
  • kupnja franšiza

Trošak PDV-a iskazan na računima kao i ostale vrste troškova koje se ne nalaze na popisu prihvatljivih troškova nisu prihvatljive za financiranje kroz varijabilni iznos potpore.

Sve dodatne informacije u svezi izrade poslovnog plana ili samozapošljavanja možete potražiti putem maila josipa.matic@vegora.hr ili na info@vegora.hr ili na stranici VEGORA-e.

 

 

 

Objava VEGORA radionicom o samozapošljavanju privukla mnoge poduzetne Velikogoričane! pojavila se prvi puta na V'Gradu.