Prijava

Vaša prijava

Obilježavanje 32. godišnjice krvavog Uskrsa na Plitvicama

['domovinski rat', 'Josip Jović', 'krvavi uskrs', 'plitvice', 'Udruga dragovoljaca i veterana']

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Velika Gorica i ove su godine obilježili “krvavi Uskrs” na Plitvicama, odajući počast redarstveniku Josipu Joviću i svim žrtvama koje su pale tijekom Domovinskog rata.

Na 32. godišnjicu pogibije redarstvenika Josipa Jovića, koji je poginuo u akciji “Plitvice” braneći svoju domovinu, okupljeni članovi Udruge prisjetili su se događaja iz 1991. godine. Tijekom tog razdoblja, hrvatski redarstvenici i pripadnici specijalnih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova uspješno su deblokirali područje Plitvica, koje su prethodno zauzeli srpski pobunjenici.

U jutarnjim satima 31. ožujka 1991. godine, hrvatske snage su izvršile akciju oslobađanja Plitvica i uspostavile nadzor nad strateški važnim objektima u nacionalnom parku. Akcija je pokazala odlučnost hrvatskih vlasti da zaštite suverenitet zemlje i spriječe daljnje širenje pobune.

Nažalost, u razmjeni vatre s pobunjenicima, poginuo je Josip Jović, koji je postao prva hrvatska žrtva u Domovinskom ratu. Pogibija redarstvenika Jovića bila je uvod u krvava događanja ratne 1991. godine i početak Domovinskog rata. Rat je završio oslobađanjem okupiranih prostora Republike Hrvatske i mirnom reintegracijom Podunavlja.

Događaj na Plitvicama nije bio izoliran, već je bio dio šireg sukoba koji je zahvatio zemlju. Tijekom Domovinskog rata, hrvatske snage su vodile niz bitaka i akcija kako bi oslobodile okupirana područja i uspostavile mir u zemlji. Ovaj ratni period ostavio je duboke ožiljke na hrvatskom narodu, ali je također pokazao njih.

 

 

Objava Obilježavanje 32. godišnjice krvavog Uskrsa na Plitvicama pojavila se prvi puta na V'Gradu.