Prijava

Vaša prijava

Umirujući podaci? Vodostaj Save kod Rugvice dosegao 950 cm, od onda je u opadanju

[]

Vodostaj Save na vodomjeru Rugvica dosegnuo je 950 centimetara noćas oko 3 sata i od onda je u laganom opadanju, rekao je u ponedjeljak ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, koji očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.

Posavina jučer, 06. kolovoza 2023. (Privatna arhiva)

Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, nešto bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara.

Posavina jučer, 06. kolovoza 2023. (Privatna arhiva)

Tamo imamo i nešto rekonstruiranih nasipa, na žalost nisu svi, pa se na desetak mjesta, i sa desne i sa lijeve strane Save, moralo raditi nadvišenje u dužini od 50 do 150 metara.

„Očekujemo da vodostaji na tom području više neće biti u porastu tijekom ponedjeljka, odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka“, kazao je Novosel, dodajući da su linije obrane od poplave postavljene i da ih treba samo kontrolirati.

Procijenio je da će „sigurno“ biti nekih procjeđivanja, podvira, koje treba žurno sanirati u iduća 24 sata i onda se nada da će i to područje proći bez ugroza od poplave.

Novosel navodi da je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle. Sava kod Zagreba je u opadanju, vodostaj rijeke opao je oko jedan metar.

Vremenska prognoza DHMZ-a

Promjenljivo oblačno, na Jadranu i uz dulja sunčana razdoblja. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, izraženiji uglavnom u Dalmaciji.

Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, prema večeri prolazno i jači. Na Jadranu umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, na jugu prijepodne i sredinom dana prolazno jugo.

Najviša dnevna temperatura većinom od 19 do 24, na Jadranu između 24 i 28 °C, prognoza je za ponedjeljak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

 

Objava Umirujući podaci? Vodostaj Save kod Rugvice dosegao 950 cm, od onda je u opadanju pojavila se prvi puta na V'Gradu.