Prijava

Vaša prijava

FOTO Počela je hitna sanacija oštećenja na oteretnom kanalu Sava – Odra

[]

Početkom kolovoza, uslijed obilnih kiša, na velikogoričkom području aktiviran je Oteretni kanal Sava – Odra, kojim je prošla iznimno velika količina vode. Povlačenjem vode, nastala su vidna oštećenja korita kanala, a iz Hrvatskih voda obavijestili su kako je riječ o uobičajenim pojavama te kako štete i nisu toliko velike u odnosu na oštećenja tijekom prijašnjih poplavljivanja kanala.

Oštećenja nastala na nekoliko lokacija u potezu od Lukavca do Kuča ne predstavljaju ugrozu jer je riječ o dnu kanala, posebice jer nije bilo novih obilnih padalina, no kako je ranije i najavljeno, žurna sanacija je već započela.

Kako doznajemo iz Hrvatskih voda, štete bi trebale biti sanirane do kraja rujna, a s intenzivnim radovima počelo se već tijekom vikenda koji je iza nas.

Podsjetimo, nakon što je 1964. godine Zagreb nastradao u velikoj poplavi krenulo se u realizaciju konkretnog sustavu obrane od poplava, čime je izgrađen ključni objekt zaštite od visokih vodostaja, Oteretni kanal Sava – Odra.

Kanal počinje od preljeva Jankomir pa sljedećih 32 km kroz velikogoričko područje vodi do Turopoljskog luga odnosno velike prirodne retencije Odranskog polja koja upija vodu. Preljev je dužine od oko 1 km u desnom savskom nasipu kod Jankomira, a aktiviranje preljeva projektirano je da počinje kod protoka Save od približno 1900 m3/s.

Objava FOTO Počela je hitna sanacija oštećenja na oteretnom kanalu Sava – Odra pojavila se prvi puta na V'Gradu.