Prijava

Vaša prijava

Stiže promjena vremena i pogoršanje tijekom vikenda, a evo kakva će nam biti jesen

[]

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno, prognoza je za danas Državnog hidrometeorološkog zavoda. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, češći i jači na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, lokalno moguće izraženi. Vjetar umjeren južni i jugozapadni, na istoku i jugoistočni. Najviša temperatura danas će biti između 24 i 29 Celzijevih stupnjeva.

Za vikend se, prema sadašnjim prognozama, očekuje novo jače pogoršanje, kiša i osjetan pad temperature.

Kakva jesen nas očekuje?

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu dugoročnu prognozu za jesen. Ovaj se servis u prognozi za jesen, kada je riječ o Europi, fokusirao na dva glavna i najviše korištena modela – ECMWF iz Europe i NMME (kombinirana prognoza iz nekoliko različitih sjevernoameričkih modela).

ECMWF model se smatra najpouzdanijim iako meteorolozi napominju da se nijedan sustav dugoročne/sezonske prognoze ne može nazvati potpuno pouzdanim jer promatraju samo trendove i način na koji se vremenski obrasci razvijaju tijekom duljih razdoblja. No ECMWF model je na vrhu što se tiče pouzdanosti.

Ako se gleda temperaturni obrazac iznad Europe prema ECMWF modelu vidljivo je vrijeme toplije od uobičajenog nad većim dijelom kontinenta, s vrhuncem nad središnjom Europom. Prema tom modelu, Hrvatsku, a time i velikogoričko područje očekuju prosječne temperature za oko pola stupnja do stupanj više od uobičajenih.

Po pitanju oborina, tijekom jeseni, neće biti nekih većih odskakivanja u odnosu na prethodne godine. Nad Europom, prema prognozama, mogu se vidjeti uglavnom normalna do vlažnija jesen, najavljuje tako SWE. Više oborina predviđa se u sjevernim dijelovima Europe i Sredozemlja. Prema ovom modelu u Hrvatskoj se ne očekuju velika odstupanja od uobičajenih količina oborina za ovo doba godine.

 

 

Objava Stiže promjena vremena i pogoršanje tijekom vikenda, a evo kakva će nam biti jesen pojavila se prvi puta na V'Gradu.