Prijava

Vaša prijava

Održana promocija dvojezične knjige ‘Na otoku Mirakul’ naše sugrađanke Zdenke Mlinar

['Na otoku Mirakul', 'zdenka mlinar']

Protekle subote je u prepunoj dvorani Makedonskog kulturnog društva “Sv. Kiril i Metodij” u Puli promovirana knjiga “Na otoku MIRAKUL”, autorice i naše sugrađanke Zdenke Mlinar.

Knjiga je Drugo dopunjeno dvojezično izdanje (hrvatsko-makedonsko), a objavljena je u nakladi velikogoričke Udruge umjetnika “Spark” i sunakladnika UG Društva književnika Kumanovo / Здружение на граѓани Друштво на писатели Куманово.

Foto: Zdenka Mlinar

Prvo izdanje ove knjige na hrvatskom jeziku objavljeno je 2008. godine u 500 primjeraka, također u “Sparkovoj” nakladi, a recenzije su tada napisali velikogorički književnici Đurđa Parać i Ivica Smolec. Tema knjige su otok Pag i Grad Novalja, Zdenkino ljetno utočište gdje je i nastao rukopis posvećen otočkoj bjelini kamena, morskom plavetnilu, vrelini sunca i ljepoti faune i flore kojima obiluje u ljetnim mjesecima…

Prijevod knjige i recenzija ovog izdanja djelo su makedonske pjesnikinje i predsjednice Udruženja Društva književnika Kumanovo Elizabete Pavlovske iz Kumanova koja je dolaskom u Pulu bila i promotorica ove Zdenkine knjige. Promocija je održana uz bogat kulturno-umjetnički program posvećen proslavi Međunarodnog dana žena, što je dodalo svečanu notu ovom zahtjevnom prevodilačko-izdavačkom projektu značajnom za kulturno povezivanje dviju prijateljskih Republika, s ciljem jačanja mira, ljubavi i općeg dobra kako u Makedoniji i Hrvatskoj tako u cijelom svijetu.

Foto: Zdenka Mlinar

– Ugodno sam iznenađena i počašćena Elizabetinim dolaskom u Pulu i ljubaznim pozivom predsjednice pulskog MKD “Sv. Kiril i Metodij” Milene Zlateske te njenim nesebičnim zalaganjem da ovaj književni susret i proslava Dana žena budu popraćeni svečarskim notama Pjevačkog zbora ovog Društva, poetskim recitalom posvećenog ŽENI te toplim i prijateljskim predstavljanjem knjige “Na otoku MIRAKUL / На островот на ЧУДОTO” – kazala nam je Zdenka Mlinar.

Foto: Zdenka Mlinar

Zdenka je također ponosna na potpisivanje Memoranduma o kulturnoj suradnji Udruženja Društva književnika Kumanovo s Makedonskim kulturnim društvom “Sv. Kiril i Metodij” Grada Pule i Istarske županije, koje je iznjedrila upravo promocija ove njene devete knjige.

Foto: Zdenka Mlinar

Objava Održana promocija dvojezične knjige ‘Na otoku Mirakul’ naše sugrađanke Zdenke Mlinar pojavila se prvi puta na V'Gradu.