Prijava

Vaša prijava

Pokazno-preventivnim akcijama obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe

['hitna medicina', 'Hitna Velika Gorica', 'zagrebačka županija', 'Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije']

Svake godine, 30. travnja, obilježava se Dan hitne medicinske pomoći, dan posvećen priznavanju i slavljenju herojskih napora hitnih medicinskih službi diljem svijeta. Ovaj poseban dan prilika je da se javno istakne neumoran rad timova hitne medicinske pomoći koji su ključni u spašavanju života.

U trenucima kada svaka sekunda broji, timovi hitne medicinske pomoći su ti koji prvi stižu na mjesto nesreće ili medicinskog hitnog slučaja. Njihova stručnost i sposobnost brze reakcije često čine razliku između života i smrti.  

Tim povodom posjetili smo velikogoričku Ispostavu hitne medicinske pomoći Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije koja pokriva područje od 720 kvadratnih kilometara.

– Dnevno imamo dva tima u 24-satnoj smjeni, imamo dva do četiri sanitetska vozila koja vrše ‘hladni prijevoz’ te imamo T2 timove (medicinski tehničar i vozač), a novost je noćni sanitet. Nastoji se proširiti djelatnost T2 timova kako bi mogli obavljati neka manje hitne intervencije kako bi se olakšalo T1 timovima. Govoreći o intervencijama, dnevno ih imamo od 7 do 15, a ovise o godišnjem dobu – proljeće je pa imamo česte ubode pčela i alergije, zimi su to češće pacijenti koji imaju srčane probleme – pojašnjava doktor Siniša Golub, specijalist hitne i obiteljske medicine

Djelatnicima Hitne njihov dan došao je čestitati i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Veliko hvala našim djelatnicima hitne medicine na njihovom profesionalnom i predanom radu. Želim im što manje intervencija i što više lijepih trenutaka u njihovom poslu, iako su oni, nažalost, zbog naravi ovog posla rijetki – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Pokazno-preventivnim akcijama u svih devet gradova županije, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije obilježio je danas Nacionalni dan hitne medicinske službe. Građani su, od djelatnika hitne i educiranih laika, mogli naučiti kako održavati vitalne životne funkcije unesrećene osobe do dolaske hitne službe, odnosno kako koristiti automatski vanjski defibrilator.

„Na više frekventnijih lokacija u županiji postavili smo automatske vanjske defibrilatore i za rad s njima, u sklopu programa edukacije, osposobili preko 2000 laika“, rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, naglašavajući da s automatskim vanjskim defibrilatorom mogu raditi i osobe koje nisu medicinske struke. Zavod je ove uređaje nabavio uz financijsku pomoć Županije.

Svim djelatnicima hitne medicinske službe čestitamo njihov dan te im zahvaljujemo na trudu i požrtvovnosti u svakodnevnom zbrinjavanju i spašavanju hitnih pacijenata!

Objava Pokazno-preventivnim akcijama obilježen Nacionalni dan hitne medicinske službe pojavila se prvi puta na V'Gradu.