Prijava

Vaša prijava

Najnovija misija prvog hrvatskog raketnog startup-a Nucleus Aerospace

['crocube', 'Nucleus Aerospace', 'svemirski startup']

Nucleus Aerospace, udruga i prvi hrvatski raketni startup, dosad je uspio lansirati svoje dvije rakete, jednostupanjsku suborbitralnu raketu Curie I te još veću i bržu raketu Curi I-EX, a danas, 25. svibnja, je otišao korak dalje te je realizirao svoj najnoviji projekt Ventus 1!

Nucleus Aerospace je raketni startup u kojem sudjeluju srednjoškolci iz Velikog Polja,Velike Mlake i Velike Gorice.

Foto: Ivan Penava
Foto: Ivan Penava

Nucleus Aerospace na rubu Svemira

Ventus 1 je meteorološki balon sa sondom u kojoj se nalaze tri kamere, maketa CroCube satelita i elektronika koja mjeri određene parametre tijekom leta. Plan „Nucleusovog“ tima je poslati ga u visinu od čak 40 kilometara. Glavna zadaća kamera postavljenih na meteorološkoj sondi Ventusa 1 je bilježiti spektakularne vidike koji će biti vidljivi u Svemiru – zakrivljenost Zemlje, tamu Svemira i Hrvatsku s te visine.

„U spomenutu sondu stavljena su imena i prezimena sudionika „Nucleusove“ radionice tijekom koje su vršene pripreme za našu najnoviju misiju. Na taj simboličan način dio njih će biti na rubu Svemira, dalje negoli je bio ijedan Hrvat“, s ponosom poručuju iz „Nucleusa“.

Način spuštanja Ventusa 1 opisao je predsjednik udruge „Nucleus aerospace“ Luka Nuić: „Meteorološki balon na Zemlji ima promjer 2,5 m, a kada dođe na visinu od 40 kilometara promjer se proširi na 12 metara te balon pukne. Kada pukne, aktivira se padobran tako što se otvori tijekom prolaska kroz atmosferu kada lovi zrak te polako sondu spušta na Zemlju. Njeno kretanje pratimo s pomoću GPS-a. Nakon što doznamo točnu lokaciju spuštanja, Nucleusov tim kreće na teren da ju pronađe.“

Foto: Ivan Penava

Prvi hrvatski satelit CroCube

„Zanimiljivo je da je na meteorološkoj stanici i maketa satelita CroCube, koja je danas zajedno s njom odletjela u svemirska prostranstva, dok je u planu da originalna verzija satelita CroCube bude lansirana u listopadu ove godine.“, pojasnio je Luka Nuić.

CroCube je prvi hrvatski satelit čije se lansiranje očekuje 15. listopada ove godine.

Riječ je o nanosatelitu klase „1U Cubesat“ dimenzija 10x10x10 cm, a težine oko 1,1 kg. Kockasti oblik satelita odgovara hrvatskom nacionalnom simbolu prepoznatljivom u cijelom svijetu – crveno-bijelim kockicama pa misija zato s ponosom nosi naziv CroCube – Prva hrvatska kockica u Svemiru. Više o tome doznajte na web-stranici crocube.hr

U realizaciji misije Ventus 1, uz Luku Niuća, sudjelovali su Ante Matković, Andrija Hrvojević, Tomislav Penava, Marko Miličević, Ivan Nuić, Lucija Legin, Ana Hrvojević, Leon Beloša, Karlo Matković. Većina njih polaznici su Gimnazije Velika Gorica, a dolaze iz Velikog Polja, Velika Mlake i Velike Gorice.

Kako kažu, sve sami izrađuju, sami kupuju većinu dijelova za rakete i sve što trebaju. Roditelji im pomažu koliko mogu, no ovim mladim i perspektivnim srednjoškolcima počinju se javljati i sponzori kako bi pomogli u realizaciji ovog ‘svemirski velikog’ projekta, a i mi im želimo pregršt sreće u radu!

🙂

Foto: Ivan Penava

Tekst: Tomislav Penava

Objava Najnovija misija prvog hrvatskog raketnog startup-a Nucleus Aerospace pojavila se prvi puta na V'Gradu.