Prijava

Vaša prijava

Kako zaštititi vrt od toplinskog vala? Pet savjeta za rascvjetan i bujan vrt i po najvećim vrućinama

['cvijeće', 'ljetni vrt', 'toplinski val', 'vrtlarenje', 'zaštita vrta']

Uzgoj biljaka može biti opuštajuća aktivnost, no kada dođe do ekstremnih uvjeta poput iznimnih hladnoća, snijega, tuče ili visokih temperatura, vrtlarenje postaje zahtjevan posao.

Sigurno ste nekad na voću i povrću zamijetili vodenaste mrlje ili mjehuriće pa čak i na onima u dućanu. Riječ je o ožegotinama koje se pojavljuju na dijelovima plodova koji su okrenuti jakom suncu. Donosimo 5 glavnih savjeta kako pomoći biljkama da prežive sušno i sparno razdoblje.

Postavite crnu tkaninu za sjenu

Jedan od glavnih načina zaštite biljaka je postavljanje crne tkanine za sjenu. Klasični suncobrani i plahte ne pružaju adekvatnu zaštitu, jer tkanina osigurava cirkulaciju zraka, sprečava pregrijavanje i štiti biljke od opasnih UV zraka. Tkaninu za sjenu postavite poput jedra iznad najosjetljivijih dijelova vrta, a ovisno o mjestu kupnje, možete nabaviti tkanine različitog stupnja zasjene pa tako možete prilagoditi hlad vrsti biljke.

Sve biljke mogu dobiti blago oštećenje od sunca ali postoje i biljke koje uspijevaju na jakom suncu i vrućini poput rajčica, patliđana i paprika. Njih zaštitite tek kad ste zaštitili sve ostale biljke. Zaštita također nije potrebna ružama, ljiljanima, božurima i tulipanima te grašku.

S druge strane, bobičasto voće je izuzetno osjetljivo na vrućinu. Dobro pokrijte plodove tkaninom kako biste ih sačuvali u protivnom će se listovi ozbiljno spaliti i prinos ploda neće uspjeti zbog opekline od vrućine. Tako su osobito nježne jagode, borovnice, maline kupine, ali i kelj, salata, kupus i druge lisnate biljke.

Pravilno zalijevanje

Mogli biste pomisliti “pa dobro biljci je svejedno kada će dobiti vodu, važno da je dobije”. Ipak, ako zalijevate biljke u podnevnim satima kada je vrućina na vrhuncu voda će ispariti. Zato stručnjaci savjetuju zalijevanje biljaka ranije ujutro, kao i duboko zalijevanje na razini korijena što pomaže biljci da izdrži sušu.

Posipajte malč

Sloj malča pomaže u očuvanju vlage i zaštiti biljaka od vrućine. Biljku zagrnite zemljom na način da što više stabljike bude prekriveno zemljom te na površinu tla stavite nekoliko centimetara slame, piljevine ili drugog organskog materijala. Tako će se smanjiti isparavanje i zaštiti korijenje biljaka od pregrijavanja. Malč može biti debeo 5 do 10 cm.

Pravodobno berite plodove

Ne čekajte sa ubiranjem plodova, kontinuirano praćenje stanja biljaka i pravovremeno branje plodova je od veliko značaja za osiguravanje uspješnog vrta, čak i u najtežih vremenskih uvjeta.

Također je važno redovno uklanjanje oštećenih dijelova biljaka i održavanje čistoće vrta kao prevenciju bolesti i štetnika.

Uklanjajte korov između biljaka, ali ostavite ga na zemlji jer će zadržavati vlagu i spriječiti tlo od isušivanja. Ipak, ako korov raste odmah uz povrće i nije previsok, nemojte ga čupati jer on stvara prirodan hlad.

Bio proizvodi za uklanjanje štetočina

Koristite biološke metode kontrole poput prirodnih predatora ili ekoloških pesticida kako biste smanjili prisustvo štetočina bez štetnog utjecaja na biljke i okoliš.

Za gnojidbu pričekajte hladnije razdoblje jer pri ovakvim uvjetima nije dobro poticati novi rast biljke.

 

Kada vam rascvjetale biljke prežive vruće i sparno ljeto, važno je da ih na jesen dobro obrežete kako bi iduće ljeto ponovno imali prekrasan, bujan vrt za održavanje.

Objava Kako zaštititi vrt od toplinskog vala? Pet savjeta za rascvjetan i bujan vrt i po najvećim vrućinama pojavila se prvi puta na V'Gradu.