Prijava

Vaša prijava

Bivša prva dama SAD-a Laura Bush dobila ga je na poklon, a sada je najnoviji motiv promocije ove destinacije

['suvenir', 'turopolje', 'turopoljski kožuh']

Zagrebačka županija je predstavila novi suvenir s jedinstvenim uzorkom. Radi se o majicama s posebnim uzorkom narodne nošnje iz 19. i 20. stoljeća, koji odiše tradicijom. Riječ je o dezenu turopoljskog kožuha, lajbeka izrađenom od kože koji je nekoć bio dio narodne nošnje ovog kraja.

Turopolje, poznato stoljećima kao “Plemenita općina Turopolje”, obiluje drvenom arhitekturom te materijalnom i nematerijalnom baštinom. Turopoljski kožuh je značajan dio tog nasljeđa, a obitelj koja i danas izrađuje ove elemente narodne nošnje ističe da je jedan takav kožuh bio darovan bivšoj prvoj dami SAD-a, Lauri Bush.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

O turopoljskom kožuhu, koji datira iz kraja 19. i početka 20. stoljeća, saznali smo više od Tine Miličević, kćeri Tomislava Miličevića, koji je izradio prsluk za Lauru Bush kao poklon jednog od naših ansambala.

„Turopoljski kožuh nosio se zimi. Postoji muška verzija s dugim rukavima te ženski prsluk. Izrađivao se od štavljene kože, a jedinstven je po tome što su ornamenti isti i u muškoj i ženskoj varijanti. Posebnost ovog odjevnog predmeta je u tome što su pečene bobice kože ručno prišivane, što je rezultat dugotrajnog ručnog rada. Svaki djelić, od kožnih ornamenata do ovčjeg runa, šiva se ručno,“ objašnjava Tina Miličević, čiji otac od 90-ih godina prošlog stoljeća njeguje ovu tradiciju.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Turistička zajednica Zagrebačke županije odlučila je promovirati jedinstveni uzorak turopoljskog kožuha zbog njegove posebnosti i jedinstvenosti. Inače, proteklih godina, ova regionalna turistička zajednica osigurala je da svi suveniri budu praktični za svakodnevnu uporabu, poput majica i narukvica s raznim motivima, koji nikog nisu ostavili ravnodušnim.

„Volimo suvenire koje ljudi doista koriste i imaju priliku nositi. Ove majice predstavljaju treće izdanje suvenira s uzorcima našeg kraja. Nakon majica s uzorkom ruže, jednog od naših simbola, te suradnje s poznatim brendom nakita i narukvica s vjerskim motivima ove zime, došlo je vrijeme za promociju našeg predivnog Turopoljskog kraja,“ poručila je Ivana Alilović, dugogodišnja direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

Iz turističke zajednice pozivaju da svi zainteresirani prate njihove digitalne kanale i otkrivaju da će u danima pred nama organizirati nagradni natječaj u cilju promocije ovog novog suvenira. Savršen je to spoj tradicije i modernog, promovirajući bogatu povijest i kulturno nasljeđe Turopolja kroz atraktivan i privlačan dizajn.

Foto: KUD Nova Zora Facebook

 

Objava Bivša prva dama SAD-a Laura Bush dobila ga je na poklon, a sada je najnoviji motiv promocije ove destinacije pojavila se prvi puta na V'Gradu.