Prijava

Vaša prijava

Koristio elektronski uređaj za ometanje zaključavanja vozila pa otuđio 4.300 eura

['auto', 'provala', 'signal jamming', 'uređaj za ometanje zaključavanja automobila']

Zagrebačka policija prijavila je 64-godišnjaka da je, koristeći uređaj za elektronsko ometanje zaključavanja vozila, provalio u tri vozila te iz njih ukrao novac i razne stvari ukupne vrijednosti oko 4.300 eura.

Prvo je, kažu iz policije, početkom srpnja onemogućio zaključavanje parkiranog Mitsubishija mađarskih registracija u vlasništvu 79-godišnjeg mađarskog državljanina, iz kojega je ukrao nekoliko tisuća eura.

Uređaj za elektronsko ometanje zaključavanja vozila na istom je području primijenio i 16. srpnja kada je onemogućio zaključavanje Opela zagrebačkih registracija u vlasništvu 43-godišnjakinje, također ukravši nekoliko tisuća eura.

Policija 64-godišnjaka tereti i da je 26. srpnja nekoliko stotina eura i dokumente ukrao iz Mercedesa austrijskih oznaka.

Policijski službenici su jučer pretražili Golf koji koristi te pronašla sporni uređaj, a nakon kriminalističke istrage protiv njega je Općinskom državnom odvjetništvu u Novom Zagrebu podnijeli posebno izvješće.

Kako se zaštititi?

Za zaštitu od elektroničkog ometanja signala za zaključavanje automobila (poznatog kao “signal jamming” ili “relay attack”), možete poduzeti nekoliko koraka:

  1. Koristite fizičku zaštitu:
    • Blokirajte signal: Ključeve automobila držite u metalnoj kutiji, Faraday torbici ili posebnom etuiju koji blokira RF signale. Ovo će spriječiti hvatanje i reprodukciju signala
    • Provjerite zaključavanje: Kada zaključate automobil daljinskim upravljačem, fizički provjerite da su vrata zaista zaključana prije nego se udaljite
  2. Tehničke mjere:
    • Onemogućite pasivno otključavanje: Ako vaš automobil ima pasivno otključavanje, razmislite o isključivanju ove funkcije. Pogledajte uputstva proizvođača kako biste to učinili
    • Koristite aplikaciju za praćenje: Neki automobili imaju mobilne aplikacije koje omogućuju daljinsko zaključavanje i praćenje automobila.
  3. Dodaci za zaštitu:
    • GPS tracker: Instalirajte GPS uređaj za praćenje koji može pomoći u lociranju automobila u slučaju krađe
    • Alarmni sustav: Pobrinite se da je alarmni sustav vašeg automobila funkcionalan i da ima dodatne senzore za pokret ili udarce
  4. Opće preporuke:
    • Parkiranje: Parkirajte automobil na sigurnim i dobro osvijetljenim mjestima
    • Pratite novosti: Budite informirani o najnovijim sigurnosnim prijetnjama i tehnologijama za zaštitu

 

Objava Koristio elektronski uređaj za ometanje zaključavanja vozila pa otuđio 4.300 eura pojavila se prvi puta na V'Gradu.