Prijava

Vaša prijava

Bili smo na Formula Student Alpe Adria i saznali kakva vas predstava očekuje za vikend i koliko su brzi bolidi koji će se natjecati

['autocross', 'bolidi', 'formula student alpe adria', 'Formula Student Alpe Adria 2024']

Velika Gorica po drugi je put domaćin prestižnog natjecanja Formula Student Alpe Adria 2024. na kojem se sa svojim automobilskim kreacijama natječu studenti inženjeri iz različitih dijelova svijeta. Prva tri dana manifestacije provode se rigorozni tehnički pregledi bolida, dok za vikend slijede atraktivne vožnje autocross i utrka izdržljivosti, ali i popratni zabavni sadržaj za cijelu obitelj.

Drugi je dan festivala Formula Student Alpe Adria 2024. te su u tijeku detaljni tehnički pregledi vozila. Popodne kreću prve dinamičke discipline ubrzanje i vožnja osmice, koje se nastavljaju i sutra.

Najzanimljivije vožnje i natjecanja rezervirane su za vikend kada se voze kvalifikacije autocross i utrka izdržljivosti.

Predsjednik udruge FSAA i jedan od organizatora događaja Tibor Kezelj je pozvao sve zainteresirane da dođu vidjeti nevjerojatne kreacije vrijednih studenata, a osobito na utrku izdržljivosti koju naziva krunom događaja te svečani tulum zatvaranja na prostoru NK Kurilovca.

Nevjerojatnu brzinu i spretnost vožnje studentski kreiranih bolida može potvrditi i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar koji je prilikom obilaska lokacije priznao kako nije siguran bi li izdržao takav tempo vožnje.

“Neću se provozati, ja sam pobornik lagane i spore vožnje, sad kada vidim na ovom testnom poligonu koliko brzo jure nisam siguran kako bi i na koji način podnio. Maksimalno podupiremo ovo događanje kao i sva hvalevrijedna događanja na području našega Turopolja i naše Velike Gorice”, poručio je te pozvao sve sugrađane, a osobito mlade i one koji vole automobile, elektrotehniku i inženjerstvo da iskoriste prilika da dođu učiti od studenata najboljih sveučilišta u svijetu.

Na organizaciju događaja ponosna je i direktorica Turističke zajednice Velike Gorice Maja Toth koja je istaknula kako je Velika Gorica po drugi put domaćin ovog događaja koji se na nacionalnoj razini odvija po sedmi put.

“Jako smo sretni da je velika gorica privremeni dom za 1500 studenata iz cijeloga svijeta. To su mladi ljudi koje zanima znanost i tehnologija. Jako sam ponosna na suradnju s Veleučilištem Velika Gorica jer i naši mladi mogu ovdje doći nešto vidjeti i naučiti, ali i dobiti ECTS bodove ako ovdje volontiraju i ovdje ostvare svoju stručnu praksu. Sa udrugom Student Alpe Adria  radimo na cjelogodišnjoj suradnji kako bi naši srednjoškolci i studenti imali mogućnost edukacija kroz cijelu godinu”, objasnila je Toth.

Voditelj FS tima na Sveučilištu u Zagrebu i sudionik Filip Čavić je prestavio bolid s kojim se tim iz Zagreba natječe na ovom događaju. Objasnio je kako su za ovaj događaj izradili svoj treći po redu električni bolid inspiriran prvim bolidom kojeg je prije točno 20 godina sastavila prva generacija tima zagrebačkog Sveučilišta.

“Prvi bolid je imao motor na unutarnje izgaranje i zvao se Kuna pa smo mi htjeli odati počast toj generaciji i nazvali naš najnoviji bolid Martes što na latinskom znači kuna”, pojasnio je.

Tim od 54 studenata bolid su napravili od nule u samo godinu dana, što je veliki izazov i za konkurentnije skupine.

Podsjetimo kako su ulaznice za petak, subotu i nedjelju besplatne, samo ih trebate preuzeti preko sustava Entrio.

Objava Bili smo na Formula Student Alpe Adria i saznali kakva vas predstava očekuje za vikend i koliko su brzi bolidi koji će se natjecati pojavila se prvi puta na V'Gradu.