Prijava

Vaša prijava

Održana Internacionalna konferencija” “Transformacija urbanog sustava hrane”

['mateja kalisar', 've-go-ra', 'vegora']

Međunarodna konferencija “Transformacija urbanog sustava hrane”, koja se održava u sklopu Obzor2020 projekta Cities2030, usmjerenog na uspostavu snažnog i održivog sustava opskrbe hranom pod okvirom FOOD2030, održana je danas u Poduzetničkom inkubatoru Velika Gorica, u organizaciji Razvojne agencije Grada Velike Gorice.

Tema konferencije je transformacija složenog sustava hrane kroz angažman različitih dionika, uključujući istraživače, tvrtke, javne vlasti, udruge i građane. Cities2030 projekt obuhvaća 41 partnera iz 20 zemalja i naglašava važnost održivosti, inovacija i uključivanja potrošača u sve aspekte prehrambenih sustava urbanih područja. Projekt je usmjeren na izgradnju održivih i otpornih modela opskrbe hranom gradskih regija (CRFS) do 2030. godine.

Razvojna agencija grada Velike Gorice Vegora organizirala je međunarodnu konferenciju “Transformacija urbanog sustava hrane” u sklopu projekta CITIS 2030. Kroz današnji program istražili smo ključne izazove i prilike za razvoj održivih sustava hrane u urbanim sredinama, a u tome će nam pomoći stručnjaci različitih sektora među kojima su i naši Partneri iz projekta Cities 2030 – poručila je ravnateljica VE-GO-RA-e Mateja Kalisar.

Konferencija je namijenjena usvajanju inovativnih rješenja, povezivanju, koja će sve skupa pridonijeti otpornijim gradovima i kvalitetnijoj budućnosti.

Konferencija je obuhvatila širok raspon tema i primjera dobre prakse iz Europe, poput korištenja blockchain tehnologije u borbi protiv prijevara u prehrambenom sektoru, digitalnih tehnologija u malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima te inovacija u obrazovanju kroz primjere kao što je urbani voćnjak. Također, predstavljene su aktivnosti Dobrovoljnog sporazuma “Zajedno protiv otpada od hrane” u Gradu Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji.

Izlagali su brojni stručnjaci Cities2030 projekta, kao što su predstavnici INAGRO-a iz Belgije, Sveučilišta u Veneciji, ITC Slovenija, AgFutura Technologies iz Sjeverne Makedonije te mnogi drugi. Sudionici su imali priliku saznati više o sustavskom razmišljanju, korištenju novih tehnologija i ulozi inovacija u transformaciji prehrambenih sustava.

Konačni cilj konferencije je osnažiti gradove kao ključne agente promjena u prehrambenim sustavima, potičući ih da preuzmu vodeću ulogu u stvaranju zdravijih, troškovno učinkovitijih i održivijih prehrambenih praksi za budućnost.

Cities2030 je ambiciozna inicijativa usmjerena na transformaciju sustava hrane gradskih regija (CRFS) u održive i otporne modele do 2030. godine.

Projekt je usklađen s okvirom FOOD2030 i koristi pristup koji uključuje više dionika, angažirajući 41 partnera, uključujući istraživače, tvrtke, javne vlasti, udruge i građane. Kroz ovu suradnju, Cities2030 potiče inovacije u politici, digitalna rješenja i sistemske promjene koje stavljaju potrošače u središte svake akcije. Projekt naglašava održivost, uključivost te prostornu i teritorijalnu integraciju unutar prehrambenih sustava gradskih regija.

Glavne aktivnosti

Cities2030 je uspostavio sveobuhvatan okvir znanja i ekosustav vještina u 20 zemalja. Kako bi se testirala i demonstrirala održiva rješenja za CRFS, projekt je implementirao 12 Policy Labova i 18 Living Labova. Ovi labovi eksperimentiraju s pametnim rješenjima koja će, nakon što se pokažu učinkovitim, biti podijeljena s kreatorima politika i dionicima CRFS-a kroz niz službenih članaka, političkih smjernica i drugih digitalnih alata.

Ključni rezultati

  • CRFS Observatory / Preglednik: Alat za praćenje i procjenu transformacija prehrambenih sustava
  • System thinking / Metodologija primijenjenog sistemskog razmišljanja: Inovativni pristup rješavanju izazova u prehrambenim sustavima
  • White papers / Službeni članci: Dubinske analize i preporuke o pitanjima vezanim uz CRFS
  • Policy Labovi: Platforme za razvoj i testiranje inovacija u politici
  • Inovacije u Living Labovima: Eksperimenti u stvarnom svijetu za održiva rješenja prehrambenih sustava
  • Food Dialogues / Prehrambeni dijalozi: Forumi za uključivanje različitih dionika u rasprave o prehrambenim sustavima
  • Metodologija procjene utjecaja CRFS-a: Okvir za procjenu rezultata CRFS inicijativa

Objava Održana Internacionalna konferencija” “Transformacija urbanog sustava hrane” pojavila se prvi puta na V'Gradu.