Prijava

Vaša prijava

Danas je Svjetski dan seoskih žena: Upoznajte tri dame s područja Gorice čiji je doprinos prepoznat na županijskoj razini

['svjetski dan seoskih žena']

Posao koji seoske žene poduzetnice svakodnevno obavljaju je podcijenjen, a njihov rad i doprinos marginaliziran, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije Brankica Benc na jučerašnjoj sjednici Povjerenstva povodom Svjetskog dana seoskih žena. 

Tema sjednice je bila “Uloga žena poduzetnica i inovatorica u ruralnim područjima Zagrebačke županije”, a svoja su iskustva i perspektivu o problematici prepoznavanja doprinosa žena poljoprivrednom gospodarstvu podjelile uspješne seoske žene vlasnice poljoprivrednih gospodarstava s područja Velike Gorice Snježana Dianežević, Katica Jerleković i Branka Tretinjak.

Važnost uključivanja mladih u očuvanje tradicije, običaja i kulturne baštine

Snježana Dianežević ima imanje u Kurilovcu u Velikoj Goricite je vlasnica OPG-a Dianežević i Turopoljskog grunta. Svoju poduzetničku avanturu započela je nabavom konja autohtone pasmine hrvatskog posavca, a zbog svoje ljubavi prema očuvanju kulturne baštine je osnovala Turopoljski grunt kao prostor gdje prikazuje život naših baka i djedova.

“Grunt datira iz doba 19 stoljeća pa na njemu i prikazujemo život obitelji u 19 stoljeću. Znači tu imamo turopoljski čardak, svinjac, kokošinjac, veliku štalu te puno starinskih predmeta”.

Goričanima je grunt poznat zbog ljepote i jedinstvenosti prostora na kojem se održavaju mnoge zabave i zanimljiva događanja poput Turopoljskog Jurjeva.

“To je bogatstvo naroda, kad ti očuvaš svoju tradiciju, kad se ti sjetiš svojih pradjedova, prabaka, njihovih običaja i uspiješ prenijeti to na mlade naraštaje”, istakla je.

Snježana je i aktivna članica KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice te predsjednica Etno udruge Kurilovec koja se bavi očuvanjem govora i skupljanjem starina, a ovog vikenda organiziraju još jedno izdanje Jeseni u Kurilovcu.

“Kod mene nema bacanja hrane”

Branka Tretinjak, nekadašnja vlasnica OPG-a Tretinjak čije je uzde nakon 30 godina prepustila svojem sinu jer tvrdi “mladima treba dati poticaj.

Na gospodarstvu Tretinjak proizvodi se preko 35 vrsta povrća koje prodaju velikim tržišnim centrima, ali dio završi i na tržnici.

“Sve što nije po europskom standardu ide na dolac, kod mene nema bacanja hrane, a ono kaj ostane na polju to ide i za cirkus i za životinje-tako da se kod mene sve apsolutno iskoristi”, rekla je Tretinjak.

Branka je aktivna u zajednici kap predsjednica KUD-a Ščitarjevo koje surađuje s SOS selom Lekenik te svake godine organizira velik doručak za više od 3 000 hodočasnika na Mariju Bistricu.

“Udala sam se iz centra Gorice u selo i nikad nisam požalila”

Katica Jerleković radni dan započinje smjenom u osiguravajućoj kući, nakon čega se vraća svojem gospodarstvu-navlači gumene čizme i odlazi na svoju malu farmu svinja.

Katica se iz centra Velike Gorice preselila u Kravarsko zbog ljubavi. Iako je prije imala krave, njihov broj se sada sveo na samo jednu kravu, pa se šali kako joj ljudi nude pomoć pri kupnji novih krava jer ne može u Kravarskom živjeti od jedne krave.

Katica upozorava kako se na selu gasi dosta imanja. Volontira kao predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene, udruge koja djeluje na nacionalnoj razini te koja već 24 godine organizira natjecanje Najuzornije hrvatske seoske žene.

Ove godine se za titulu najuzornije hrvatske seoske žene u Benkovcu natjecalo 16 žena iz cijele Hrvatske koje obrađuju zemlju, bave se poljoprivredom i stočarstvom.

Pobjednica izbora bila je Aleksandra Berić iz Brodsko-posavske županije. Prva pratilja bila je Dijana Matuzalem iz Virovitčko-podravske županije, dok je naslov druge pratilje ponijela Ivana Golenko iz Međimurske županije.

Katica se prisjetila kandidatkinja i organizacije ovogodišnjeg izbora.

“Ponosna sam na sve članice Udruge, na gospodina Kraljičkovića i župana Zagrebačke županije da ovu udrugu svih ovih godina drže na okupu u financijskom smislu. Nije lako napraviti povodom Svjetskog dana seoskih žena manifestaciju izbora. Kandidatkinje su predstavile svoja gospodarstva različitih oblika i jako sam ponosna na svih 16 kandidatkinja koje su došle tamo i predstavile Hrvatsku u jednoj prostoriji”, rekla je predsjednica Udruge.

Objasnila je važnost seoskih žena kao čuvarica baštine.

“Ja se tim ženama klanjam jer su one kraljice i one su žene koje drže svoje obitelji na okupu, daju im smjernice što trebaju raditi na van, odgajaju djecu da bi mogla ostati na gospodarstvu i čuvarice su naše baštine”, zaključila je Jerleković.

Foto: Brodsko-posavska županija

Objava Danas je Svjetski dan seoskih žena: Upoznajte tri dame s područja Gorice čiji je doprinos prepoznat na županijskoj razini pojavila se prvi puta na V'Gradu.