Prijava

Vaša prijava

18. senzorsko ocjenjivanje meda Zagrebačke županije


U Seljačkom turizmu Pavlin u Samoboru održano je 18. senzorsko ocjenjivanje meda Zagrebačke županije.

Nakon prethodno provedene fizikalno-kemijske analize na zagrebačkome Agronomskom fakultetu, ocjenjeno je 83 uzoraka meda. Ocjenjivači, na čelu s profesorom Draganom Bubalom, vrednovali su čistoću, bistrinu, boju, miris i okus pristiglog meda iz svih dijelova Zagrebačke županije.

Med su na ocjenjivanje dostavili članovi 10 pčelarskih udruga, skupljenih u Savez pčelarskih udruga Zagrebačke županije.

„Nešto manji broj pristiglih uzoraka meda nego dosadašnjih godina u izravnoj je vezi s klimatskim nepogodama koje se štetno odražavaju na proizvodnju meda“, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije dodavši da je unatoč svim neprilikama med s područja Zagrebačke županije iznimno kvalitetan, što su potvrdili i stručnjaci s Agronomskog fakulteta koji su proveli analize pristiglih uzoraka.

Inače, na prostoru Zagrebačke županije trenutno je registrirano 607 pčelara s nešto više od 33 tisuće košnica.

Dobitnike zlatnih diploma s ovog senzoričkog ocjenjivanja saznat ćemo na 11. festivalu pčelarstva koji će se 18. i 19. rujna održati u Samoboru.