Prijava

Vaša prijava

Bučijada u Ivanić-Gradu


Buča je 'kraljica jeseni'. Bučno ulje kap zdravlja! A Bučijada u Ivanić-Gradu najposjećenija (i najveselija!) jesenja manifestacija u Zagrebačkoj županiji. I najveća u Hrvatskoj, koja promovira buču, bučino ulje i proizvode od nje. Protekloga vikenda održana je po 17. puta.

„Želja je da Bučijada postane i međunarodna manifestacija“, prokomentirao je gradonačelnik Javor Bojan Leš. Ovogodišnja je okupila proizvođače ulja, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda, domaćih slastica (bučnice napose!), suvenira, rukotvorina... I craft piva. Od buče.

„Ovo je jedna od onih manifestacija koja pokazuje da grad živi s njome. Sretni smo što je ponovno u 'punom formatu'“, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije. U sklopu manifestacije otvoren je i prezentacijski centar bučinog ulja.

„Kroz razvoj ovoga centra želja je unaprijediti proizvodnju bučina ulja. Imamo brendirani proizvod iza kojega stoje certifikat i garancija i koji će se u ovome centru moći i kupiti“, rekao je gradonačelnik Leš. Manifestaciju je organizirala TZ Ivanić-Grada, a u ime Zagrebačke županije prisutne na njezinu otvorenju pozdravio je zamjenik župana Ervin Kolarec.

„Kroz ovu manifestaciju Ivanić-Grad je prepoznat na turističkoj karti Hrvatske, a na Bučijadu dolaze posjetitelji iz cijele Hrvatske“, rekao je Kolarec, dodavši da Županija godišnje za turističke manifestacije izdvaja preko milijun kuna.

Manifestaciju je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Dražen Bošnjaković.

Istovremeno s Bučijadom, u Ivanić-Gradu se održavao i Festival igračaka.