Prijava

Vaša prijava

5 milijuna kuna za ruralni razvoj


Dječje igralište u Trsteniku u Mariji Gorici obnovljeno je „od glave do pete“.  Novo opločenje, stol s klupama, ljuljačke, vrtuljak, penjalice, njihalice, tobogan, kućica i uređeni okoliš vrijedni su 600 tisuća kuna, a ovaj najvažniji projekt za trsteničke mališane, jedan je od 32 projekta koje je Zagrebačka županija sufinancirala putem javnog poziva za uređenje infrastrukture na ruralnim područjima u 2021. godini. Upravo je ovih dana raspisan novi javni poziv za tu namjenu vrijedan 5 milijuna kuna, a tom prigodom zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović pozvao je gradove i općine da do 20. svibnja ove godine prijave nove projekte i ostvare bespovratno do 500 tisuća kuna po projektu.

„Zajedničkim snagama uvijek možemo više i bolje! To najbolje svjedoči do sada niz realiziranih projekata diljem Zagrebačke županije, posebice u našim ruralnim općinama čiji proračuni često puta nisu dostatni da bi se pokrile sve potrebe na terenu. Zagrebačka županija na ovaj način, kako ih kolokvijalno zovemo, 'mjerama ruralnog razvoja' želi što više poboljšati uvjete i kvalitetu života stanovnika u ruralnim područjima i približiti je onoj u urbanim sredinama“, rekao je Tomljenović dodavši kako je ovih dana raspisano niz natječaja, istaknuvši i onaj za sufinanciranje predškolskog odgoja i obrazovanja s ciljem osiguravanja boljih uvjeta za najmlađe u ruralnim područjima.

Inače, u protekle dvije godine Zagrebačka županija sufinancirala je kroz mjere ruralnog razvoja izgradnju i uređenje 18 nerazvrstanih cesta, 12 društvenih te 10 vatrogasnih domova, 12 energetskih obnova zgrada javne namjene, 12 dječjih igrališta, 2 vrtića, 1 sportske dvorane, 1 parkirališta i 1 mosta na svom području, a za sve te investicije izdvojila je oko 10 milijuna kuna.

„Nekad su se djeca na selu igrala u polju, krpenom loptom, u pijesku, a danas im ipak želimo pružiti sve ono što postoji i u većim, gradskim sredinama“, rekla je načelnica općine Marije Gorice Marica Jančić uz zahvalu Zagrebačkoj županiji što je s 250 tisuća kuna sufinancirala ovo, treće po redu igralište na području te općine. „U planu je izgradnja još dva dječja igrališta, u Bijeloj Gorici i Kraju Gornjem“, najavila je Jančić.

Gradovi i općine mogu prijaviti svoje projekte izgradnje ili rekonstrukcije nerazvrstanih cesta te izgradnju, adaptaciju, sanaciju i opremanje područnih škola i objekata društvene namjene poput vatrogasnih i društvenih domova, dječjih igrališta, sportskih građevina, groblja i dr. Prihvatljive aktivnosti su građenje, rekonstrukcija, adaptacija, sanacija i/ili opremanje infrastrukturnih objekata na ruralnom području, a Zagrebačka županija sudjelovat će u sufinanciranju prijavljenog projekta s najviše do 500.000 kuna.

Više informacija o javnom pozivu namijenjenom dostupno je na web stranici Zagrebačke županije  www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Natječaji/Javni pozivi.