Prijava

Vaša prijava

Proslavljen Dan općine i Dan branitelja Kloštra Ivanića


Dan općine proslavio je Kloštar Ivanić. Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća načelnik Željko Filipović dao je pregled učinjenoga u protekle tri godine (zbog epidemioloških mjera 2020. i 2021. nije bilo svečane sjednice). Rekao je uz ostalo da je energetski obnovljena zgrada općine, sagrađena ograda oko groblja u Kloštru Ivaniću, sagrađen nogostup u naselju Caginec, asfaltirana cesta u Marči...

„U završnoj fazi je gradnja vodovodne mreže u sklopu projekta Regionalni vodoopskrbni sustav "Zagreb-istok". Za sve koji se žele priključiti na vodovod i dalje vrijedi besplatni priključak“, rekao je Filipović, dodavši da se do kraja godine očekuje i gradnja kanalizacije u sklopu projekta "Aglomeracija Ivanić-Grad".

„Možemo se pohvaliti da više od 30% izvornoga proračuna konstantno ulažemo u mlade - od predškolske dobi do studenata. Osigurali smo novac za troškove vrtića, školsku kuhinju, produženi boravak u školi, odlazak u školu plivanja, stipendiranje učenika i studenata, putne troškove studenata...“ - dodao je načelnik, rekavši da se u suradnji sa Županijom planira uvesti jednosmjenska nastava u osmogodišnju školu i urediti plato ispred škole. Rekao je i da se sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti planira proširiti dječji vrtić za još dvije odgojne skupine.

„U raspisivanju smo i natječaja za rekonstrukciju vatrogasnog doma DVD-a Kloštar Ivanić, za što smo dobili 6,3 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH“, rekao je Filipović, posebno zahvalivši Županiji na iznimno dobroj suradnji i sufinanciranju općinskih projekata. Uz Dan općine, obilježen je i Dan branitelja Kloštra Ivanića.

U ime Županije na svečanosti je bio zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Dobra suradnja i dalje će se nastaviti, niz je zajedničkih projekata na kojima ćemo raditi“, rekao je Tomljenović, naglasivši da pred općinama i gradovima 'stoje' izdašna sredstva. 

„No, nitko ih neće donijeti u kuverti. Moramo pripremati projekte, jer samo na taj način moći ćemo obnoviti županiju i potaknuti njezin još brži razvoj. Fokus Županije je na europskim fondovima. Sredstva koja možemo dobiti su ogromna, stoga ćemo napraviti sve da pomognemo općinama i gradovima u pripremi projekata. Osnažit ćemo Razvojnu agenciju, a već smo osnažili i Odjel za graditeljstvo. Za pripremljene projekte vrlo je važno na vrijeme dobiti građevinske dozvole“, rekao je Tomljenović. Najavio je i skore razgovore oko moguće gradnje ceste od Poljanskog Luga do Ivanić-Grada.

Nagrada Općine za životno djelo dodijeljena je Josipu Đuri i Stipanu Efendiću, a priznanje Općine NK 'Kloštar', Streljačkoj družini Lipovec, Miri Iskri Bičanić, sestrama karmelićankama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima Čemernica Lonjska, Bešlinec, Lipovec Lonjski i Križci. Zahvalnica Općine uručena je tvrtki Metro Cash&Carry.