Prijava

Vaša prijava

Održan sastanak župana s Vladom RH


U Slunju je u srijedu, 4. srpnja održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina na kojem je, u ime Zagrebačke županije, prisustvovao zamjenik župana Damir Tomljenović.

„Napravili smo platformu, okvir za razvoj novih ideja, za informiranje o politikama, zakonskim prijedlozima i projektima, kao i za usuglašavanje stavova središnje vlasti s jedinicama lokalne i područne samouprave“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom uvodnom obraćanju.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić rekao je da je nastupio povoljan trenutak za provođenje strukturnih reformi ukupnog političkog, gospodarskog i socijalnog sustava u Republici Hrvatskoj u kojemu su upravo županije spremne za brze promjene u svrhu boljitka i razvoja sustava. „Kada govorimo o protekle dvije godine u kojima smo se suočili s pandemijom, gospodarskom krizom i potresima moramo priznati da smo upravo preko naših županijskih stožera u suradnji s nacionalnom razinom uspjeli odgovoriti na sve izazove“, ističe Marušić.

Premijer Plenković istaknuo je da demografska napućenosti utječe na ekonomski razvoj, socijalnu situaciju te na perspektive i mogućnosti napretka. „Upravo zbog toga Vlada radi na ravnomjernom razvoju Hrvatske“, naglasio je premijer, podsjetivši na praksu redovitih polugodišnjih tematskih susreta sa županima i predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Kazao je da se nalazimo u fazi preklapajućih kriza s obzirom na to da je COVID još uvijek prisutan i zahtijeva oprez, a  zahvatila nas je i velika kriza vezana za rast cijena energenata, hrane i sirovina.

„Sve to utječe na inflatorne pritiske s kojima se svi moramo nositi i koje trebamo rješavati“, poručio je Plenković. Podsjetio je na paket mjera koje je Vlada donijela u travnju za pomoć građanima i gospodarstvu te spomenuo najnovije Vladine mjere vezane u rast cijena energenata.

Govoreći o ciljevima koji će se ostvariti u ovoj godini, naglasio je da je upravo dok traje ovaj sastanak,  Europski parlament izglasao Europsko izvješće o uvođenju eura i ulasku Hrvatske u eurozonu.

Premijer je kazao da ćemo 1. siječnja biti i u europodručju i u Schengenskom prostoru, a oko 15. srpnja imat ćemo najbolji investicijski kreditni rejting u povijesti prema tri svjetske agencije za kreditni rejting. „To znači da je smjer naše politike i sidra koja smo postavili u temelje, dobar i da to ide na korist našim građanima i gospodarstvu i da će Hrvatska zahvaljujući svim tim ostvarenjima biti pouzdanija i prepoznatljivija i privlačnija za ulagače“, poručio je Plenković.

Spomenuo je da vodimo računa o tome da ova energetska kriza bude i svojevrsna šansa za Hrvatsku, istaknuvši mogućnost proširenja terminala za ukapljeni prirodni plin na Krku, čime bi zadovoljili potrebe, ne samo za Hrvatsku, nego i za susjedne zemlje. Naglasio je da jadranskim naftovodom možemo dostaviti više nego dovoljne količine nafte zemljama srednje i istočne Europe. 

Pojasnio je da smanjenje sredstava za oporavak znači da se Hrvatska brzo oporavlja. „Pokazali smo živost, agilnost, brzinu, opravaka i gospodarski rast koji je bio sjajan u 2021.“, dodao je. Spomenuvši Pelješki most koji će se otvoriti za nekoliko dana kazao je da je riječ o nacionalnom, strateškom, suverenističkom potezu koji ova generacija rješava.

Ministrica Nataša Tramišak predstavila je višegodišnji financijski okvir (2021-2027), ministar Davor Filipović mjere za ublažavanje energetske krize, a o mjerama pomoći u poljoprivredi i ribarstvu govorila je ministrica Marija Vučković.