Prijava

Vaša prijava

U Dugom Selu gradi se Centar izvrsnosti za robotiku


O robotici za sada uče samo fakultativno, no završetkom izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti, učenici Srednje škole u Dugom Selu dobit će Centar izvrsnosti za robotiku unutar kojeg će na najsuvremenijim strojevima učiti o razvoju i projektiranju sustava upravljanja robotima u industrijskoj proizvodnji, uslužnim djelatnostima i kućanstvu.

Budući centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu jedan je od tri projekta u sklopu 114 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, Industrija 4.0 za kojeg je Zagrebačka županija iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

Radove u Dugom Selu obišao je zamjenik župana Evin Kolarec koji je tom prigodom istaknuo kako će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i po izlasku iz škole biti spremni za tržište rada.

„Ovaj projekt od iznimne je važnosti za obrazovni sustav, ali i gospodarstvo Zagrebačke županije koje će uz kvalificiranu radnu snagu još snažnije rasti“, rekao je Kolarec.

Gradonačelnik Dugog Sela zahvalio je Zagrebačkoj županiji na značajnom ulaganju zahvaljujući kojem će mladi ostajati u Hrvatskoj i graditi budućnost.

Zadovoljstvo novom investicijom istaknula je ravnateljica SŠ Dugo Selo Darinka Svetec. „Dobivamo 720 metara kvadratnih novog prostora u kojem će biti smještene učionice, praktikumi, velika radionica i kabineti za nastavnike, a novi objekt bit će spojen hodnikom s postojećom školom“, rekla je Svetec, dodavši kako se nastavnici već educiraju za rad u budućem centru.

Osim uspostave infrastrukture, projekt RCK usmjeren je i na razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja nastavnog osoblja. Nakon što se izgrade, centri  će biti opremljeni svim potrebnim strojevima koji će učenicima omogućiti praksu po najvišim europskim standardima.

Uz Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu, u Velikog Gorici se gradi Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, a u Samoboru se gradi Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije.