Prijava

Vaša prijava

Predstavljen biografski leksikon „Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima“


U prigodi Međunarodnog dana tolerancije - 16. studenoga, Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije upriličila je predstavljanje biografskog leksikona „Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima“. Autor leksikona je Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

„Ovo je prva velika, ukoričena knjiga koja govori koliko su Nijemci doprinijeli stvaranju hrvatskoga društva kroz povijest, i to na svim mogućim poljima“, rekao je autor, naglasivši da knjiga 'nije klasična leksikografija'.

„Veliku većinu biografija 'ispričao' sam na pomalo filmski način“, rekao je Beus Richembergh. Leksikonom su, nastavio je, obuhvaćene i poznate osobe iz hrvatske povijesti kojima su majke bile Njemice, poput Frana Krste Frankopana i bana Josipa Jelačića.

„Također, dio Nijemaca koji su ostavili duboki trag u hrvatskoj povijesti, nažalost, marginaliziran je i prešućen. Ovim biografskim leksikonom otvaramo priliku da se šira javnost upozna s opusom značajnog kruga ljudi bez kojih Hrvatska danas ne bi izgledala onako kako izgleda“, rekao je Beus Richembergh. Uz autora, leksikon su predstavili povjesničar Filip Škiljan iz Instituta za migracije i narodnosti i publicist Boris Beck s Fakulteta političkih znanosti. Uvodno se prisutnima obratio Salih Huremović, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije, rekavši da je knjiga „Istaknuti Nijemci i njihovi potomci u hrvatskim krajevima“ prvi sveobuhvatni biografski leksikon neke nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Tiskanje leksikona financijski je pomogla Zagrebačka županija, koja redovito financira rad nacionalnih manjina. U ime predsjednice Županijske skupštine Martine Glasnović prisutnima se obratila pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i opću upravu Kristina Autischer Jadrešić.