Prijava

Vaša prijava

Održana 35. Samoborska salamijada


Udruga „Zlatna šajba“, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Zagrebačke županije, organizirala je 35. Samoborsku salamijadu. Ove godine ocjenjeno je 148 salama.

„Protekle dvije godine živjeli smo životom na kakvog dotad nismo navikli, no unatoč pandemiji nismo se odrekli svojega hobija i u, granicama mogućeg, organizirali smo ocjenjivanje salama. Sada se vraćamo na stare staze... Nastavljamo organizirati natjecanje kojim pokazujemo bogatstvo autohtonih i tradicijskih proizvoda u pojedinim krajevima“, rekao je Dubravko Viduč, predsjednik Udruge „Zlatna šajba“.

Najuspješnijim proizvođačima dodijeljene su Velike zlatne šajbe. U kategoriji „domaćih uzgajivača svinja“ najbolje je ocjenjena salama OPG-a Željka Prosinečkog iz sela Prosinec u općini Dubravica, koja je dobila i Zlatnu šajbu u kategoriji „domaćih proizvođača“. U ovoj kategoriji najboljom je ocjenjena salama Ivana Ivoša iz Zagreba. Velike zlatne šajbe dodijeljene su i kategorijama „međunarodnih proizvođača“, „suhomesnatih proizvoda“ i „špek-salama“.

Salamijadi su, uz ostale, prisustvovali ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Ministrica Vučković poručila je da nema jake poljoprivredne industrije ako nema domaće sirovine.

„Samoborska salama je vrijedan, kvalitetan proizvod s kojim se ponosimo. Ona je primjer stvaranja vrhunske dodane vrijednosti iz primarne poljoprivredne sirovine“, rekla je ministrica.

Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine, još jednom je zahvalila svima koji su sudjelovali u zaštiti Samoborske salame kao robne marke Zagrebačke županije.

„Salamijada je nadrasla i samoborsko područje i područje Zagrebačke županije i ona je danas međunarodno događanje. Suradnju s Udrugom Zlatna šajba nastavit ćemo i u narednim godinama“, rekla je predsjednica Skupštine.