Prijava

Vaša prijava

Održana 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske


Izvori života Zelenika – Ilok i njihov traminac izborne berbe prosušenih bobica šampion je ovogodišnje 56. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja je u petak održana u Svetom Ivanu Zelini. Šampion Zagrebačke županije je Sauvignon, berba 2023., Vinarije Puhelek Purek.

Na izložbu pristiglo 273 uzoraka vina te je dodijeljeno 5 veliki zlatnih diploma, 88 zlatnih diploma, 111 srebrenih diploma, 49 brončanih diploma, 6 priznanja, a 6 uzoraka je odbačeno. Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo pod vodstvom predsjednice komisije dr. Ivane Alpeze. Vizualni identitet boca ocjenjivalo je povjerenstvo koje je vodio Saša Špiranec.

Izložbu je otvorio povjerenik za sport predsjednika Republike Hrvatske Tomislav Paškvalin čestitavši organizatorima na radu i trudu za organizaciju ove Izložbe.

„Hrvatska je zemlja bogate vinske tradicije, a vinari kontinentalne Hrvatske zauzimaju posebno mjesto u toj priči. Njihova vina koja nose prepoznatljive arome i okuse našeg podneblja ne pridonose samo promociji naše hrvatske vinske kulture nego i razvoju turizma te gospodarskom napretku naših regija“, poručio je Paškvalin.

U ime Vlade RH čestitke vinarima uputio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak naglasivši kako Ministarstvo uvelike doprinosi u investicijskom ciklusu s 224 milijuna eura vinogradarima i vinarima. „Otvorili smo natječaj u 4 ciklusa, ali vjerujem da ćemo uskoro ponovno otvoriti novi natječaj“, rekao je Majdak.

„Zelinski kraj je poznat po vinima i onima koji znaju kako treba čuvati i uzgajati lozu. Ove godine je bilo i onih koji su pretrpjeli značajne štete. To je radno mjesto na otvorenom i treba se boriti za svoj opstanak. Zagrebačka županija na sve načine pomaže kako bi našim vinogradarima bilo bolje i kako bi lakše prebrodili i takva događanja. Zagrebačka županija svake godine u proračunu priprema značajna sredstva kako bi naši vinari i vinogradari lakše funkcionirali“, rekao je župan Stjepan Kožić te zahvalio svima koji doprinose promociji vinarstva ovog kraja.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec kazao je kako je godina za vinare i vinogradare bila puna vremenskih neprilika te je bilo vrlo zahtjevno održati zdravlje vinove loze, no zahvaljujući trudu, znanju i raspoloživoj tehnologiji i ove je godine zadržana vrlo visoka razina kvalitete. Naglasio je i kako je stručni ocjenjivački sud sastavljen od certificiranih te vrsnih enologa što je garancija vrhunskog i nepristranog ocjenjivanja, a da je svaka dobivena medalja apsolutno je zaslužena.

Najbolje ocijenjena vina su:

Nagrada „Ljerka Habuzin“ – za vino autohtone sorte kraljevina KRALJEVINA, berba 2023., VINARIJA PUHELEK-PUREK,

Nagrada „Milan Pažić“ – za bijelo suho mirno vino chardonnay, berba 2021., Artte D.O.O. Litterarii Winery

Nagrada „Pero Krznarić“ – za bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina: rajnski rizling, berba 2022., Vinarija Kopjar

Nagrada za predikatno vino TRAMINAC izborna berba prosušenih bobica, berba 2013., Izvori života Zelenika – Ilok

Nagrada za crno vino merlot, berba 2021., Belje Plus d.o.o.

Nagrada za pjenušavo vino pjenušac organic blanc, berba 2020., Vinarija Kopjar

Nagrada za voćno vino: malina, berba 2023., Kupilek, Vl. Igor Jambrešić, Nagrada „Dragutin Stražimir“ – za najljepši vizualni identitet boce Vinarija Kopjar.

Najbolje ocijenjeno vino – Šampion 56. izložbe vina kontinentalne Hrvatske: traminac izborna berba prosušenih bobica, berba 2013.,Izvori života Zelenika – Ilok

Nagrade za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije: Bijelo mirno suho vino: sauvignon, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek, Bijelo mirno vino s ostatkom šećera: zeleni silvanac, berba 2023., Vinarija Žnidarić, Ružičasto i crno mirno vino: pinot crni, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek, Pjenušavo vino: pjenušac borošak brut, Željko Borošak, Vino iz posljednje godine berbe sauvignon, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek.

Ukupni županijski šampion je sauvignon, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek.