Prijava

Vaša prijava

Svečano otvorena PŠ Dubranec


Svečano je otvorena novoizgrađena Područna škola Dubranec u Velikoj Gorici u sklopu koje djeluje i vrtić. Za izgradnju škole Zagrebačka županija dodijelila je Gradu Velika Gorica ukupno 3,08 milijuna eura putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom na području Zagrebačke županije i to za uklanjanje stare škole oštećene u potresu, izradu projektne dokumentacije te izgradnju nove škole.

Školu je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a događanju su nazočili ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih Zrinka Mužinić Bikić te mnogobrojni uzvanici.

Premijer Andrej Plenković poručio je kako je ova škola dobar primjer poslijepotresne obnove. „Ne samo da je dobra i krasna nova škola, nego smo dobili i novi vrtić. Hvala svima koji ste radili na tome. Hvala Fini na prvih milijun kuna, hvala ministarstvima, županiji, gradu, izvođačima. Prije svega hvala osoblju škole, koje se nakon potresa trebalo pretvoriti u projekt menadžere obnove od potresa i građevinare da bi ovaj projekt uspio. Čestitam gradu na obnovi cestovne i vodoopskrbne infrastrukture, na projektu obnove crkve. Izgradnja ovog objekta dio je naše politike ulaganja u obrazovnu infrastrukturu”, rekao je premijer Plenković.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo još jednim uspješno realiziranim projektom u području obrazovanja. „Zagrebačka županija niz godina je izdvajala značajna sredstva za kapitalnu izgradnju. Do sada smo izgradili i dogradili oko 50-tak školskih objekata. Veliko hvala Vladi RH za sve ono što čini za općine, gradove i županije jer izvorni proračuni nisu dostatni za sve ono što gradimo“, rekao je župan. Posebno je istaknuo Nacionalni plan oporavka i otpornosti kroz koji je plan svoj djeci omogućiti jednosmjensku nastavu. „Plan Zagrebačke županije je kroz NPOO realizirati 26 objekata vrijednih gotovo 100 milijuna eura“, kazao je Kožić.

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar istaknuo je kako je ova škola simbol snage, nade, zajedništva i obnove nakon potresa te je poručio kao je u posljednje tri godine u Dubranec, Cerovski Vrh, Bukovčak uloženo 7 milijuna eura. „Ova škola je simbol obnove nakon potresa. Nije bilo lako, sanjali smo trenutke kojima danas svjedočimo“, kazao je Ačkar zahvalivši se Vladi RH, Zagrebačkoj županiji i svima koji su podržali gradnju škole u sklopu koje djeluje i vrtić.

Nova škola područna je škola Osnovne škole Eugen Kvaternik u Velikoj Gorici, koja je nakon potresa 2020. morala biti srušena do temelja. Izgradnjom na istom mjestu, mještani su konačno dobili i prvi dječji vrtić u sklopu iste zgrade. Školska nastava se odvija u jednoj smjeni od prvog do četvrtog razreda, a pohađaju je 43 učenika, od kojih je 10 prvašića, dok je u vrtić upisano 19 mališana u dobi od tri od sedam godina.

Inače, Zagrebačka županija je putem Javnog poziva za financiranje troškova saniranja šteta i obnove zgrada javne namjene oštećenih potresom osigurala 5 milijuna eura za projekte obnove na području Velike Gorice.