Prijava

Vaša prijava

Obilježen Međunarodni dan ljudskih prava


U prigodi Međunarodnog dana ljudskih prava (10. prosinca) svečanu sjednicu održala je Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije. Naglasak je bio na pravima nacionalnih manjina.

„Živimo u vremenu kada nas mnogi populisti plaše različitostima. No, upravo različitosti donose benefit svakome društvu“, rekao je predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan. Podsjetio je da je prije 70 godina donesena Opća deklaracija o ljudskim pravima.

„Svako društvo koje drži do civilizacijskih vrijednosti poziva se na ovu deklaraciju“, rekao je.

Rudolf Vujević, predsjednik Koordinacije, rekao je da veseli što na prostoru županije, prema izvješćima nacionalnih manjina, nema kršenja ljudskih prava.

„Želimo da tako i ostane. Petnaestak godina uspješno surađujemo s nacionalnim manjinama i u tom dijelu prednjačimo u RH. Podigli smo standarde“, dodao je Vujević. Prisutnima se obratio i saborski zastupnik i predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Goran Beus Richemberg, rekavši da je povijest zapadne civilizacije i povijest razvoja ljudskih prava.

„Najsvjetliji period u povijesti hrvatskoga naroda bio je Hrvatski narodni preporod. U to vrijeme jedini kriterij je bio tko voli Hrvatsku, a ne tko mu je otac ili kako se preziva“, naglasio je Beus Richemberg.

Središnje izlaganje „Opća deklaracija o pravima čovjeka kao inspiracija za demokratizaciju javnih politika, povećanje participativnosti i jačanje sustava zaštite manjinskih prava“, imao je politolog Davor Gjenero. 

„Opća deklaracija o ljudskim pravima je jedan od najinspirativnijih dokumenata. Unatoč tome što je usvojen prije 70 godina još uvijek nije u potpunosti konzumiran. On predstavlja nešto što stalno moramo čitati, interpretirati i ugrađivati u našu pravnu i političku praksu i nastojati vrijednosti koje su njime definirane ostvarivati u svakodnevnom životu“, rekao je Gjenero.

Svečanu sjednicu pjesmom je popratio etno sastav „Ezerki“.