Prijava

Vaša prijava

Velikogorički SDP opet o Vijeću, ovoga puta o Aglomeraciji i o otpadu

[]

Reakcije na 3. Sjednicu Gradskog vijeća, drugi dio. Tako bi se mogla nazvati konferencija za novinare koju je sazvao velikogorički SDP tjedan dana nakon što su o dijelu tema govorili Ivo Jelušić, Ozren Robić i Goran Beus Richembergh. Ovoga puta ponovno je pred novinare izašao Ivo Jelušić, a društvo mu je pravio Marijo Zdelar. Prvi je govorio o Aglomeraciji, drugi o gospodarenju otpadom…

– Aglomeracija je projekt o kojem bi trebalo razgovarati na svakoj sjednici Gradskog vijeća, ali i izvan toga. To je, gledajući financijski, najveći projekt koji se dogodio otkad je Velika Gorica grad. Trebao je donijeti i najveću korist građanima. Nažalost, zbog načina na koji je HDZ-ova vlast to radila i radi, pretvorila se u najveću sramotu za ovaj grad, a pritom je izazvala i određenu nepravdu. Tim projektom nije iskorištena mogućnost da se svim ljudima na ovim područjima, na kojima se provodi projekt, napravi odvodnja. Ovdje je riječ o novcu iz EU fondova i državnom novcu, budući da Grad sudjeluje sa samo devet posto, a imamo niz naselja i kuća koje su ostale izvan projekta. Nepravedno je da u istom naselju ili selu jedni imaju, a drugi nemaju i bojim se da grad dugo neće imati sredstava da tu neprevdu ispravi – kazao je Jelušić i nastavio:

– Što se tiče sramote, to je već poznata i prožvakana tema. Prošle godine Velika Gorica bila je najpoznatiji grad u Hrvatskoj, i to ne po dobrome, što se razvija i gradi, nego zato što je bilo ozbiljnih sumnji na muljanje, na kriminal i korupciju. Zato su pokrenute istrage, a natječaj je poništen. I taj poništeni natječaj rezultirao je time da cijeli projekt kasni, pročistač je već trebao biti do pola završen, a još nije ni gotovo natječaj. Navodno bi u petak trebalo biti otvaranje ponuda… To znači da će cijeli projekt kasniti za više od dvije godine! Sve je trebalo biti gotovo koncem 2022. godine, no sad sve upućuje na to da će biti gotovo tek početkom 2026. godine. Kasni se u mnogim faza, pogotovo sa izgradnjom pročistača. Dakle, kasni se, muljalo se, a vidimo da su određene stvari i nejasne, odnosno netransparentne.

31.7.2020. Lukavec – Radovi na projektu Aglomeracija Velike Gorice pri kraju. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

Vijećnika Jelušića brine i rast troškova.

– Osim što projekt kasni i što je nanio ogromnu sramotu gradu, vidimo i enormna poskupljenja u odnosu na dogovorene cijene. Iz nama dostupnih dokumenata vidimo da je kroz anekse ugovora cijena već porasla za više od 55 milijuna kuna, i to na području grada i okolice. A piše samo ‘zbog dodatnih radova i zaštite građevinske jame’. Dozvolite da to izaziva ozbiljne sumnje… Dodatnih 25 milijuna kuna dogovoreno je za područje Turopolja, a nije jasno za što?! Iz dokumenata koje smo dobili to se ne vidi. Nema ni javno dostupnog i jasnog terminskog plana. Svaka ozbiljna investicija, poput ove, zahtjeva plan po kojem se za svaki dan i tjedan vidi gdje će se i što će se raditi. Ovdje toga nema. Za svaku dionicu, za svako naselje, mora se vidjeti kad će se što događati, da ljudi znaju, ali i da javnost može kontrolirati kako se radi – govori Jelušić i nastavlja:

– Upitna je i kvaliteta izvedenih radova. Imamo primjer u gradu poznatog dokumenta, u kojem su Lukavčani naveli niz ozbiljnih primjedbi na kvalitetu i način izvođenja radova. Od materijala, do šahtova na kolnicima, do ilegalnog deponija izvođača radova, do širine kolnika, koja se smanjila nakon radova… Dakle, vidimo da je ovaj projekt krivo počeo, oko njega je bilo velikog muljanja i sumnji u korupciju, kasni, poskupio je, nema terminskih planova i upitna je kvaliteta izvođenja. I u gradu je niz ulica gdje je provedena kanalizacija, sve je nasuto, ali ne i asfaltirano. Ne vidimo niti jedan razlog zašto se čeka, zašto se te ulice jedna po jedna ne asfaltiraju nakon što radovi završe. Ove jeseni to očito neće biti gotovo, zimi se ne može asfaltirati, što znači da će više od godinu dana ceste biti razrovane, a radovi pod zemljom su završeni.

Nakon Jelušićeva izlaganja, riječ je preuzeo Marijo Zdelar.

– Reći ću nešto više od dvije točke koje su prihvaćene za Gradskom vijeću, a to je Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu davatelja javne usluge VG Čistoća te Prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, koje su usko vezane – počeo je Zdelar.

– Obzirom da je VG Čistoća dužna prema Zakonu o gospodarenju otpada do 31. siječnja dati izvješće predstavničkom tijelu, a oni to nisu učinili, prekršili su taj zakon. Tu se u startu vidi na koji način se funkcionira u Velikoj Gorici kad je riječ o temi od vitalnog značenja, a to je zaštita okoliša. Iz izvješća se može vidjeti da VG Čistoća ima 155 zaposlenih, da ima prihode od 25 milijuna kuna, da 55 posto ide na plaće zaposlenih, da samo deset posto ide na gorivo i održavanje vozila te ostale opreme. Budući da je mehanizacija zastarjela, troškovi održavanja puno su veći nego što bi to bilo normalno, a puno stavki i izvješća nisu usklađeni s postojećim pravilnicima.

Govorio je Zdelar i o brojkama, o stvarima koje smatra nelogičnima.

– Nije razvrstano koliko je prihoda od građana koji koriste uslugu, a koliko od drugih pravnih osoba, nisu usklađeni ugovori s Fondom… Puno toga nije usklađeno, a vidi se i da na odlagalištu Mraclinska Dubrava u 2020. odloženo 20.412 tona komunalnog otpada. Stopa odvojenog sakupljanja je 13,4 posto, a trebalo bi biti 50 posto po Zakonu o gospodarenju otpadom! Još 2017. se govorilo da ćemo biti na 50 posto, da ćemo imati te famozne kante o kojima se priča godinama. Tu je i pilot projekt koji traje tri godine, tu su kante koje su stigle prije sedam mjeseci i još nisu podijeljene. Iz izvješća se vidi i da je Grad platio kazne od 747.000 kuna zbog odlaganja prekomjerne količine otpada, sve lijepo piše. Iz svega toga proizlazi da je hitno potrebna bolja organizacija VG Čistoće, da je hitno potrebno organizirati rad javne usluge tako da se prestane zapošljavati po stranačkom ključu i da se počne zapošljavati sposobne, a ne podobne. Zašto? Zato što dolazi vrijeme kad će građani to žestoko i debelo plaćati – rekao je Zdelar.

– Standarde u gospodarenju otpadom propisuje Europa, a tek posljedično Hrvatska, i oni se mogu sažeti u dvije riječi – onečišćivač plaća! Onaj tko proizvodi otpad, taj mora platiti i zbrinjavanje. Koliko mješanog komunalnog otpada proizvedeš, toliko moraš i platiti. U izvješću o radu davatelja javne usluge, koje je prihvaćeno, stoji da onečišćivač sigurno ne plaća, da sustav nikoga ne motivira na smanjenje količine otpada, što znači da komunalno poduzeće sve svoje troškove podijeli na broj stanovnika, dođe do prosjeka i to je naša cijena. Po ovome ispada da na cijenu možete utjecati s 20 do 25 kuna, a to sigurno nije stimulativno.

– Donesena je odluka kako će komunalno poduzeće kontrolirati nalazi li se u spremniku za plastiku doista plastika. Tko će to raditi, na koji način? Navedeno je samo da će to raditi komunalni redari i nadležni inspektori, a to spada u sferu znanstvene fantastike. Mi imamo sedam komunalnih redara na tolikom području da ne možemo kontrolirati ni ilegalna odlagališta, kojih nitko u županiji nema više od nas. Ograničavaju se i količine koliko građani mogu odlagati na reciklažnom dvorištu, što zakon nikako ne podržava. Pa ćete moći, recimo, predati četiri gume mjesečno, 200 kg šute mjesečno… Po našem mišljenju, to će povećati broj ilegalnih odlagališta – zaključio je Zdelar.