Prijava

Vaša prijava

Karlo Milinković Šljeminho “Svakakve se misli čovjeku motaju po glavi dok uči…”

[]

Upoznali smo se 2017. godine kada je tad kao student došao dati intervju na City radio s jednim odlučnim ciljem – postati gradonačelnik Velike Gorice. Bilo mi je super da se i mladi pokušavaju nametnuti, ali i danas mi nije jasno kako je mislio opstati bez liste za Gradsko vijeće. On je Karlo Milinković, poznatiji kao Šljeminho.

Foto: Privatna arhiva

Za sebe kaže da je društven lik iz Bratstva, ima 27 godina i radi kao project manager u jednoj IT firmi u Zagrebu.

I ne znajući kako će ova priča započeti na pitanje što je htio biti kao klinac odgovara bez previše razmišljanja – gradonačelnik Velike Gorice!

Nema kod Karla to je očito, danas jedno, sutra drugo. Pitam kako je bilo odrastati u Gorici.

-Odlično, djetinjstvo je jako brzo proletjelo, al’ volim se tu i tamo sjetiti nogometa na betoncima po Gorici, druženja u famoznoj „Rupi“, eminentnog disco cluba Srce, pizze u Memiju…

Foto: Privatna arhiva

Posljednjih godina ozbiljno se nametnuo na glazbenoj sceni, pa otkriva otkad je krenula ljubav prema glazbi.

-Oduvijek sam volio pisati stihove i pjesmice, ali tek u srednjoj sam s frendom Dackom počeo iz hobija raditi pjesme.

U osnovnu je išao u Kumičić, a upravo ambijent te škole iskoristio je za snimanje spota za „Ljubavne instrukcije“

-Volim Kumičić i samo dobre uspomene me vežu za tu školu. Zahvaljujem se ekipi za ustupanje škole za spot, bila mi je velika čast snimati tamo.

Pisao je još u osnovnoj, kaže, neke recitacije, a prvi tekst kojeg se baš sjeća napisao je u prvom srednje, o planetu Merkuru i dao ga profesorici iz geografije na čitanje.

Čini se da s inspiracijom baš nema problema…

-Ne znam, nekad jednostavno dođe i napišem cijeli tekst u pola sata, a nekad je nema i ne mogu u par sati napisat dva stiha.

E, sad pravo ime kojim ga još samo obitelj i cura zovu, i ovo umjetničko nemaju nikakvu vezu, pa dobro zašto Šljeminho?

-Zato jer imam veliku glavu!

Dobro, a jel’ znaš kako svi lomimo jezik na izgovor? Koje si sve inačice do sad čuo?

-Svakako su me znali pročitat na radiju il’ telki… Šmljinho, Šljemin – Ho (al baš tak morate pročitat), Šljemljinjo i tak… Moram napomenuti da me se nekad zove Glawatzky, po jednom Poljaku, to mi je odlično.

Foto: Ivica Mihalić

Šljeminho odnedavno ima novi singl koji je na prvu totalni odraz današnjice, pa provjeravam jel’ ga to cura inspirirala…

-Možda malo. Ha, ha, ha…Ma svi znamo da osobe nježnijeg spola ipak malo više prate modu, trendove i akcije od muškaraca.

Svega ovoga ne bi bilo da nije okružen sjajnom ekipom, a to i sam potvrđuje.

-Surađujem stvarno s vrhunskim ljudima. Dugo se znamo i ništa moje novo ne ide van dok ekipa ne da zeleno svjetlo. Jako cijenim njihova mišljenja i da nema njih, tko zna jel’ bi bilo pjesama. Konkretno za ovu zadnju pjesmu, spomenuo bih naravno Marka Stijakovića STEY-a koji je, kao i za svaki melos do sada, zaslužan za produkciju, mix i mastering. Uz mene, tekst potpisuje i Matija Gečević Khan koji je bacio super vers i puno mu hvala na suradnji. Pjesmu je svojim glasom na refrenu začinila Bagi, a gitarom odlični Ivan Vidović iz Retrodukcije.  Za fotke sa snimanja svih spotova, zaslužan je Ivica Mihalić. Zahvaljujem još jednom svima na super suradnji i nadam se da će ih u budućnosti biti još!

Kakva je podrška od doma?

-Podržavaju me… Čak im se i sviđaju pjesme, ili bar tako kažu.

Privatno najviše sluša hip hop i r’n’b, a ističe da za sad od glazbe ne može živjeti, no vjeruje da će se to jednom promijeniti. Planira snimiti još nekoliko pjesama, pa izbaciti i album…

 

Foto: Privatna arhiva

Kako smo priču započeli, tako ćemo i završiti. Pitam jel’ stvarno mislio ozbiljno kad se kandidirao za gradonačelnika.

-Ajmo reć’ da jesam, znao sam da neću pobijediti, ali sam išao na to da kroz satirični pristup probudim mlađu populaciju da izađe na izbore jer je to bitno.

U kojem trenutku se pojavila ta ideja?

-U trenutku kad smo cimer i ja u Rijeci učili za ispite. Svakakve stvari se čovjeku motaju po glavi dok pokušava učiti. Frendovi su mi bili podrška, a moji doma baš i nisu. Razumijem ih.

Osvojio je tada 601 glas, odnosno 2,65%, i ističe da bi sve opet ponovio. Vjerujem, ovoga puta sa spremnom listom za Gradsko vijeće…