Prijava

Vaša prijava

Buševčani nastavljaju humanitarnu akciju za opremanje kuće obitelji Salamun iz Strašnika

[]

Prije godinu dana, sve buševske udruge na čelu s Mjesnim odborom Buševec okupile su se u jednom cilju, a to je pomoći onima kojima je to najviše potrebno nakon razornog potresa koji nas je zadesio 29.prosinca 2020.godine. Pokrenuli su tako veliki humanitarni projekt “Sisak, Petrinja, Glina – Buševec je uz Vas”. Svjesni kako su tisuće obitelji ostale bez krova na glavom, odlučili su pomoći barem jednoj – obitelji Salamun iz mjesta Strašnik. U ovoj obitelji živi dijete s posebnim potrebama, a njihov dom nakon potresa je dobio crvenu naljepnicu.

– Brat i sestrica igrali su se u sobi u trenutku razornog potresa i na njih, zahvaljujući očito anđelu čuvaru, nije pao teški ormar, ali su ostali zarobljeni neko vrijeme dok ih otac, vrišteće i pod teškim šokom nije uspio izvući na sigurno. Dok se majka iz Gora jedva iskopala iz ruševina dućana u kojem je radila, bosa uskočila u svoj auto i pojurila svojoj dječici, sva u neizvjesnosti da li su živi. Ostali s bez doma koji su vrijedni roditelji mukotrpno stvarali – kažu iz Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Mjesni odbor, OSS Buševec, Društvo žena, DVD, NK Polet, Udruga umirovljenika i udruga Moj Buševec okupili su se kako bi skupili dovoljno novca da ovoj obitelji, nakon što im se obnovi kuća, kupe namještaj i kućanske aparate. Sada nakon više od godinu dana provedene akcije, obavijestili su kako je dosad prikupljeno 80 posto potrebnih sredstava.

– Želimo vas ovim putem obavijestiti o statusu naše zajedničke akcije pomoći potresom nastradalom području. Zahvaljujući vašim i našim donacijama do sada je prikupljeno otprilike 80% potrebnih sredstava za kućanske aparate i namještaj za obitelj gđe. Silvije Galijan Salamun iz mjesta Strašnika, kućni broj 66. Sva prikupljena sredstva nalaze se na posebnom žiro računu gđe. Silvije i čekaju da kuća bude dovršena – naglasili su iz Ogrank te pojasnili u kojoj je fazi obnova kuće.

– Na samom objektu do sada je odrađeno slijedeće: prikupljena je sva dokumentacija o uklanjanju objekta, objekt je uklonjen zajedno s temeljima koji su izvađeni, napravljena je nova projektna dokumentacija, pribavljene sve dozvole, napravljeni su temelji i upravo se montira drvena konstrukcija kuće (u svim ovim radovima mi nismo financijski sudjelovali). Svi radovi se izvode pod budnim okom nadzornog inženjera. Po dovršetku i zatvaranju objekta bit će utrošena i naša sredstva za opremanje kuće sa svim potrebnim namještajem – kazali su iz Ogranka te dodali kako planirani dovršetak radova je srpanj ove godine, a kuća bi trebala izgledati baš ovako kako je na slici.

– Ukoliko još netko želi pripomoći svojim financijskim prilogom može to učiniti putem uplatnice, kako bismo barem jednoj obitelji s područja naše Banovine što prije vratili osmijeh na licu. Hvala svima na dosadašnjim prilozima uz poruku da ćemo vas o utrošku svih doniranih sredstava obavijestiti na isti način nakon realizacije našeg dijela ove akcije – poručili su iz Ogranka.