Prijava

Vaša prijava

Stiže 57. Međunarodna smotra folklora posvećena stotoj obljetnici Pokupske ekspedicije

[]

Od 19. do 23. srpnja u Zagrebu će se održati 57. Međunarodna smotra folklora, najprestižnija folklorna smotra u Hrvatskoj, na kojoj vas očekuju nastupi 15 pokupskih folklornih skupina, deset folklornih skupina iz Hrvatske i deset ansambala iz inozemstva.

Ovogodišnja Smotra nosi naziv ‘Pokraj Kupe, lađane vodice – obilježavanje stote obljetnice Pokupske ekspedicije’, a značajna obljetnica zanimljivog terenskog pothvata obilježit će se nastupom folkloraša s područja Pokuplja u glavnom koncertnom programu.

– Mala skupina entuzijasta i avanturista, zaposlenika i suradnika Etnografskog muzeja u Zagrebu, uputila u obilazak Pokuplja na, čak i za današnje pojmove, neuobičajen način, ploveći kajacima rijekom Kupom, na relaciji od Karlovca do Siska. Uz dvojicu muzejskih kustosa, Vladimira Tkalčića i Milovana Gavazzija, na ekspediciji su sudjelovali i dvojica slikara, Srećko Sabljak i Maksimilijan Vanka, te još petero prijateljica i prijatelja, Marija Bohaček rođ. Verlič, Anka Filjak rođ. Bohaček, Maksimilijan Bohaček, Matija i Marijan Filjak. U četiri tjedna preplovili su udaljenost od stotinjak kilometara i obišli 34 sela s obje obale Kupe. Istraživali su stanovnike Pokuplja tijekom njihove svakodnevnice i prilikom svečanosti bilježeći tako na fotografijama njihovu svakodnevnu i svečanu odjeću. Također, fotografirane su i tradicionalno sagrađene kuće i gospodarske zgrade. Obilje stečenih spoznaja pretočeno je kasnije u stručne i znanstvene radove, a doživljaji i susreti u likovna djela – ističu iz zagrebačkog Etnografskog muzeja.

Foto: Pokupska ekspedicija 1923./Etnografski muzej Zagreb

Osim pokupskih folklornih skupina, u programu Ususret Smotri nastupit će i brojni KUD-ovi s našeg područja. Tako u nedjelju, 16.srpnja od 19 sati u procesiji od Kapele Ranjenog Isusa do Kamenitih vrata u programu pod nazivom ‘… da vidimo Mariju, tu je pravi raj!’, marijanske hodočasničke napjeve izvode Ogranak Seljačke sloge Buševec, KUD Nova Zora Donja Lomnica, FA Šiljakovina i KUD Pokupljanka Brest Pokupski. U utorak, 18.srpnja također s početkom u 19 sati u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu  bit će prikazan dio svadbenih običaja ‘Turopoljska svadba’ Ogranka Seljačke sloge Buševec.

Organizatori ističu kako su su glavni ciljevi Smotre njegovanje tradicijske kulture, čuvanje zavičajne baštine i afirmacija folklornog amaterizma. Raspored programa možete pogledati OVDJE.

 

 

Naslovna fotografija: FB Međunarodna smotra folklora Zagreb

Ova objava Stiže 57. Međunarodna smotra folklora posvećena stotoj obljetnici Pokupske ekspedicije se prvi puta pojavila na cityportal.hr.