Prijava

Vaša prijava

Javna tribina Kurilovečka šetnica: Veliki interes za projekt koji će izmijeniti izgled najveće gradske četvrti

[]

U kurilovečkoj Gasilani sinoć je održana Javna tribina i predstavljanje idejnog rješenja uređenja Kurilovečke šetnice, projekta kojim Grad i stanovnici te najveće goričke četvrti, žele prostor bivšeg potoka Lomnice urediti kao novi javni prostor s brojnim novim sadržajima, rekreativnog, kulturnog, povijesnog i sportskog značaja. Kurilovec se razvijao upravo uz linearni potez toka potoka Lomnice, pa ne iznenađuje kako je najveći broj sudionika ove tribine stigao iz Lomničke ulice, koja bi u budućnosti umjesto pogleda na parkirane automobile na zelenoj livadi, gledali uređeni parkovni prostor. Na tribini se okupilo 40-tak Kurilovčana kojima je glavna projektantica, Ines Hrdalo,  s Agronomskog fakulteta prezentirala kako su osmislili uređenje prostora.

– Bilo je jako zanimljivo raditi na projektu,  jer je kompleksan, podrazumijeva i neke nove tehnologije i implementaciju kulturne baštine i prirodnih vrijednosti kojima je bogat ovaj kraj. Tijekom analiziranja prostora otkrili smo puno stvari o Kurilovcu i bilo je stoga zanimljivo raditi, ali i veliki izazov – rekla je Hrdalo, dodavši kako ovaj prostor u budućnosti vidi kao prostor u koji će ljudi dolaziti rado i iz ostalih dijelova grada.

Projektanti su podijelili prostor dajući mu nekoliko karaktera. Na samome početku, kraj ŠRC Udarnika, uredit će se zeleno parkiralište, nastavit će se s novim dječjem igralištem uz Fabijančićevu ulicu, gdje će biti prostor rekreacijskog karaktera na koji se nastavlja edukativni dio. Tu će se smjestiti prva od tri brvne – pješačkih mostova koji su nekoć premošćivali Lomnicu, a ova će prelaziti preko vodene površine koja će predstavljati Lomnicu. Naravno, sve će u prostoru biti simboličnog karaktera. Formalni karakter Šetnice održava se kod Spomen parka Kurilovca preko puta kojega je sjenoviti dio borove šume. Najveće promjene u prostoru odnosit će se na prostor koji sječe Jelačićeva ulica. Na mjestu gdje Kurilovčani pale Jurjevski krijes predviđen je prostor za manifestacije, gdje će biti prirodno gledalište, ali i mali izložbeni prostor u kojemu žele vidjeti makete nekadašnjih drvenih kurija.

Krajnji dio Šetnice donosi drugi vodeni element – maleno jezero i veliko dječje igralište koje će biti od prirodnih materijala, pa cijeli ovaj dio ima semiprirodni karakter. Sve to povezivat će pješačka staza duga oko 1200 metara.

– Mi smo izrazito zadovoljni ponuđenom vizijom projektantica koje su ponudile ne samo kreativna rješenja prostora uz koji mi želimo boraviti i živjeti, već i vrlo realan projekt za izvedbu koju vjerujemo će se ostvariti u narednim godinama – rekao je Juraj Odrčić ispred Kurilovčana.

Mještani Kurilovca s odobravanjem su prihvatili ovakvo rješenje, a u javnoj raspravi najviše su isticali potrebu za očuvanjem i poboljšanjem fonda drveća, kojih je sada 350 na ovom potezu, ali i rješenjima koja će osigurati sigurnost djece na igralištima, te prijelazima cesta. Brojni su komentirali ari a bilo i na postojeće korištenje prostora na kojima dio mještana parkira automobile, kamione i slično, što će izvedbom projekta biti onemogućeno. Tražilo se i da paralelno s uređenjem Šetnice se uredi i sama Lomnička ulica. Prisutnost pročelnika za komunalne djelatnosti i promet, Dubravka Katulića, iskoristili su za pitanja o budućim radovima.

– Do kraja godine bit će izdana građevinska dozvola za Jelačićevu ulicu, vrlo zahtjevan pothvat koji bi nakon javne nabave s rekonstrukcijom ulice trebao krenuti na proljeće. Još ove godine krenut će radovi na drugom dijelu Kirinčićeve ulice koja se spaja na obilaznicu, a od Hrvatskih cesta tražimo da se napravi novi krak D30 koji bi spajao to raskrižje s raskrižjem za Novo Čiče čime bi rasteretili raskrižje kod veterinarske stanice. Uz Udarnik doći će vam nova škola sa sportskom dvoranom, a prije toga očekuje nas gradnja dječjeg vrtića u Pokupskoj ulici. Kada se napravi pristupna cesta vrtića i teška mehanizacija završi s radovima na vrtiću krenut ćemo u uređenje preostalog dijela Kurilovečke ulice. Još nas čeka i uređenje Horvatove za što se radi dokumentacija – govorio je o projektima Katulić.

Nakon što se sažmu komentari učesnika javne tribine, te oni koji će u idućih tjedan dana pristići još na e-mail adresu: kurilovecka.setnica@gorica.hr , projektanti imaju zadatak do kraja godine ovo rješenje pretvoriti u izvedbeni projekt s troškovnikom, a koji će biti podloga za prijavu na natječaje iz kojih se želi sufinancirati realizacija ovoga projekta.

Ova objava Javna tribina Kurilovečka šetnica: Veliki interes za projekt koji će izmijeniti izgled najveće gradske četvrti se prvi puta pojavila na cityportal.hr.